Blokfluit onderhoud
Een nieuwe houten blokfluit of één die lange tijd niet gebruikt is, moet wennen aan het vocht dat door het spelen in de fluit komt. De fluit kan het beste geleidelijk verwarmd worden voor het spelen bijvoorbeeld door hem vast te houden (niet door middel van de verwarming). Zeker in de winterperiode is dit noodzakelijk. Inspeeltijd van een nieuwe blokfluit is ongeveer 5 minuten per dag en per twee weken 5 minuten per dag langer. Na een half jaar is de blokfluit dan 'ingespeeld'.Na het spelen
Na het spelen kan de binnenkant van de fluit (boring) door middel van een blokfluitwisser worden drooggemaakt. De kernspleet kan gewoon worden droog geblazen, waarna de blokfluit in delen los opgeborgen kan worden. Pas wanneer de onderdelen van de blokfluit droog zijn kan deze in de etui worden opgeborgen.
Luchtvochtigheid
De hoeveelheid vocht dat in hout aanwezig is past zich aan, aan de relatieve luchtvochtigheid van de omgeving. Vermindering of vermeerdering van vocht doet de maat van hout veranderen. Deze maatverandering (krimpen en zwellen) is in alle richtingen niet even sterk. Deze aanpassing vindt pas plaats als de luchtvochtigheid 10% stijgt of daalt. Een nomale luchtvochtigheid bevindt zich tussen de 60-70%, dit is te meten met een hygrometer.
Lage luchtvochtigheid
Wanneer door vrieskou de luchtvochtigheid tot zeer lage waarden daalt (onder de 45%), moet de blokfluit regelmatig worden geölied. Geïmpregneerde blokfluiten (vaak de goedkopere modellen) hoeven niet geölied te worden. Niet geïmpregneerde blokfluiten of van tropische houtsoorten kunnen het beste één keer per half jaar geölied worden. Bij vervoer is het verstandig de blokfluit goed in te pakken in bijvoorbeeld isolatiemateriaal. Wanneer de blokfluit koud is, moet deze eerst langzaam opgewarmd worden voordat men kan spelen.
Hoge luchtvochtigheid
Bij een te hoge luchtvochtigheid kan schimmelvorming ontstaan. Het goed droog maken van het instrument na het spelen is zeer belangrijk. Tevens kan de blokfluit het beste op een plek worden opgeborgen waar een goede ventilatie is. Een blokfluit van een harde houtsoort is minder gevoelig voor een hoge luchtvochtigheid.
Stemming
De stemming en de klank van een blokfluit worden door vele factoren bepaald:
1. Temperatuur van de fluit (en de verdeling ervan in de fluit)
2. Ademdruk van de bespeler
3. Luchtdruk van de omgeving
4. Gladheid van de boring (afwerking of behandeling van olie)
5. Slecht sluitende tappen
6. Conditie van de fluit (scheuren of ouderdom)
7. Te nauwe kernspleet
8. Uitgesleten vingergaten
Een blokfluit kan gestemd worden door de kop iets van het middendeel uit te trekken.
Intonatie
Alleen een deskundig reparateur kan de intonatie van de blokfluit iets veranderen door middel van de intonatieranden.
Reparatie
Laat een blokfluit repareren door een erkende instrumentenmaker zodat dit vakkundig gebeurd en teleurstelling en kosten worden voorkomen. Een slecht functionerende blokfluit geeft veel ergernis, waardoor het speelplezier verminderd. Redenen om naar een reparateur te gaan, zijn dat de blokfluit hees klinkt of een ruis heeft, valse boventonen heeft, slecht aansprekende tonen, klankkleurverschillen, weinig dynamische mogelijkheden.
Ander onderhoud
> Zowel tappen van kurk als tappen van draad moeten regelmatig ingevet worden. Dit voorkomt slijtage en vastzitten.
> Niet geïmpregneerde blokfluiten of blokfluiten van tropische houtsoorten kunnen het beste één keer per half jaar worden geölied.
> De kerspleet moet schoongemaakt worden wanneer er vuil tussen is gekomen, dit kan met een veertje worden weggehaald. Het aanbrengen van een anti-condensmiddel voorkomt een snelle condensatie van de kernspleet.