Drumstokken
Stokken zijn er in vele soorten en maten, belangrijk is om de juiste 'balans' te vinden in een drumstok. Dit is per drummer anders. Belangrijke verschillen in drumstokken zijn:> gewicht
> lengte
> diameter
> tip
Deze kenmerken worden door fabrikanten aangeduid met een modelnummer. Standaardmodelnummers zijn: 5A, 7A, 5B, 2B
Gewicht
Het gewicht van een drukstok varieert tussen de 45 gram en de 65 gram. Een gemiddelde drumstok ligt rond de 50 gram. Lichte drumstokken worden veelal gebruikt voor jazz terwijl zwaardere stokken worden gebruikt voor pop en de zwaarste voor o.a. hardrock.
Lengte
De lengte van drumstokken loopt minder uiteen dan het gewicht. Deze varieert van 40 cm tot en met 41 cm. Ook hier gaat dezelfde verdeling op als bij het gewicht. Hoe groter de drumstok, des te 'zwaarder' de muziekstijl is.
Diameter
De diameter (dikte) van een drumstok varieert tussen de 6 mm en 8 mm.
Tip
De tip van de drumstok vormt voor een belangrijk deel de klank. Tips worden gemaakt van nylon of van hout. De nylon tips klinken iets helderder dan een houten tip en slijten ook minder snel. Hoe groter de tip geeft een vollere klank dan een kleine tip. De ovale vorm van sommige tips voorkomt minder snel krijgen van deuken in het vel.
Materiaal
Drumstokken worden vervaardigd van een harde houtsoorten zoals hickory eiken en esdoorn (maple). Sommige fabrikanten maken vanwege de langere levensduur kunstof drumstokken.
Brushes
Naast de drumstokken worden de brushes veel gebruikt. Vooral jazzdrummers vegen ermee over hun snaredrum. Deze 'vegers' worden gemaakt van dunne matalen of nylon haren.
Merken
Enkele bekende drumstokmerken zijn:
> Agner
> Akangatide
> Aquarian
> Ayotte
> Gope
> Pro-Mark
> Regal Tip
> Rimshot
> Supercussion
> Vater
> Vic Firth
> Wincent
> Yamaha
> Zildjian