Je bent hier: Gitaar Akoestische en elektrische gitaar geschiedenis e-gitaar
MMS_950x220

Geschiedenis - elektrische gitaar

De elektrische gitaar heeft een vrij jonge geschiedenis. In eerste instantie was het doel van de elektrische gitaar om een luider klinkende akoestische gitaar te verkrijgen. De eerste elektrische gitaar werd begin van de jaren '30 geïntroduceerd. Pioneers op dit gebied waren de firma Rickenbacher en Vivi Tone Company.

elekgtr1bigHalverwege de jaren '30 ontwikkelden ook Gibson zijn eerste elektrische gitaar. In het begin waren het vooral Hawaïgitaren die elektronisch versterkt werden. De elektrische Spaanse gitaren uit dezelfde periode waren gewoon standaard f-gitaren met gewelfd bovenblad en uitgerust met een element en toon- en volumeregelaar. Pas eind van de '30-er jaren werd de elektronische gitaar bekend en na de 2e Wereldoorlog kwam de ontwikkeling weer opgang.

Veel fabrikanten bouwde vooral elektrische akoestische gitaren. Bij een elektrische akoestische gitaar wordt de energie van de snaren overgebracht op het bovenblad en een element versterkte deze trillingen via een elektronische weg. Les Paul bracht een andere ontwikkeling op gang en hij was er namelijk van overtuigd dat het element op de gitaar stil moest blijven, terwijl de snaren bewogen. Hij bouwde een massieve gitaar waarbij de klankkast compact en log was, waardoor de energie van de snaren niet werden omgezet. Hierdoor bleef de snaar veel langer trillen, het element versterkte zo alleen de klank van de snaren. Na enig experimenteren kwam hij tot de klank die hij zocht en bouwde hij een gitaar welke hij 'The Log' noemde.

Veel grote fabrikanten zagen niet zoveel in zijn massieve elektronische gitaar en bouwde vooral elektrische akoestische gitaren. Paul Bigsby en Leo Fender waren twee andere bouwers die zich bezig hielden met de verdere ontwikkeling van de massieve gitaar. In 1948 bracht Fender de 'broadcaster' op de markt, waarvan de naam in 1950 werd veranderd in 'Telecaster'. Een jaar later bracht Fender de eerste basgitaar op de markt, zijn functie en bereik is te vergelijken met een akoestische contrabas. Gedurende de jaren '50 werd de elektronische gitaar steeds populairder en Gibson ontwikkelde samen met Les Paul de 'Stratocaster'.

Het toenemende gebruik van de elektrische gitaar in de radio- en opnamestudio's bracht Gibson op het idee voor de ontwtikkeling van een 'humbucking' element. Hierdoor was de gitarist in staat om zachter te spelen en zonder 'gebrom' te spelen. Andere ontwikkelingen waren stereobedrading, gitaren met dubbele halzen, superhumbucking elementen, fuzz.box, wah-wah pedaal, univibe en de octave divider.

Toch bleven er ook muzikanten zoeken naar een element dat op hun akoestische gitaar gezet kon worden zodat die op een 'elektrisch' volume bespeeld kon worden zonder akoestische klank te verliezen. Microfonen beperken de bewegingsvrijheid en geven ongewenste bijgeluiden. De oplossing van deze problemen werden gevonden in het piëzo-elektrische element. Deze werden het beste ingebouwd in de kam waardoor ze zo goed mogelijk de trillingen konden doorgeven zonder bijgeluiden van het spelen mee te versterken. Allerlei variaties werden bedacht.

Vooral Amerikaanse bedrijven (Fender, Gibson) hebben een grote naam op het gebied van elektrische gitaren. Zij zijn nog steeds de grote vernieuwers op dit gebied en komen steeds met nieuwe ideeën. Maar ook de Aziaten (Yamaha, Samick) spreken tegenwoordig hun woordje stevig mee op dit gebied.

Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2