Gitaar accessoires
Hieronder tref je diverse gitaar accessoires aan zowel voor de akoestische als de elektrische gitaar.Draagbanden
Om de gitaar ook makkelijk staand te bespelen zijn er diverse soorten draagbanden.
Effectpedalen
Veel gitaristen gebruiken effectepedalen om een bepaald effect aan de klank toe te voegen. Veel gebruikt effectpedaal is 'distortion', hiermee wordt de klank vervormt en ruiger, andere 'vervormers' zijn: overdrives, crunches, boorsters en fuzzboxen. Andere soorten effectpedalen zijn chorus (ruimtelijk effect), reverb (nagalm) en delay (echo).
Elementen
Op een elektrische gitaar bevinden zich standaard diverse elementen die het signaal van de klank omvangen en via de versterker versterken. Deze elementen kunnen ook vervangen voor andere (betere) elementen of voor elementen die een andere klank weergeven.
Om de lak van de gitaar te onderhouden bestaan er speciale poetsmiddelen. Veel fabrikanten hebben een aantal van deze middelen in hun assortiment.
Hygrometer
Klimaat- en temperatuurveranderingen kunnen de spanning binnen de gitaar snel wijzigingen. Droogte kan de gitaar doen krimpen, waardoor de spanning verhoogd en hierdoor kan de hals krom trekken. Voor het meten van de relatieve luchtvochigheid is een hygrometer nodig. Veel gebruikte hygrometers zijn haarhygrometers, maar deze zijn minder nauwkeurig en moeten vaak geijkt worden. Voor een precieze meting is een digitale thermo-hygrometer de beste keus.
> meer informatie over luchtvochtigheid
Koffer of hoes
Ter bescherming tegen weersinvloeden en beschadigingen is een goede (gewatteerde) hoes een goede aanschaf. Een gitaarkoffer is degelijker en sterker dan een hoes.
Kruk of stoel
Voor een juiste speelpositie is een goede zitpositie van essentieel belang. Een speciale gitaarstoel geeft meer steun in de rug, waardoor rugklachten en vermoeidheidsverschijnselen minder snel optreden.
Lessenaar
Voor het spelen van bladmuziek zijn er diverse soorten bladmuziek-lessenaars. Van lichtgewicht opvouwbare modellen, metalen orkestlessenaars tot prachtig houtgesneden lessenaars.
Lessenaarlampje
Om voldoende licht op de bladmuziek te krijgen zijn er speciale lessenaarlampjes. Deze lampjes zijn geschikt voor orkestlessenaars en worden aan de bovenkant bevestigd.
Metronoom
Een metronoom kan een handig apparaat zijn bij het studeren of het vaststellen van het tempo. De afgebeelde metronoom is tevens een stemapparaat.
Plectrum
Plectrums zijn er in vele modellen, groottes en hardheden. De dikte van het plectrum is een persoonlijke keuze; een dikker plectrum geeft een dikker en vollere klank.
Polish
Voor het schoonhouden en onderhouden van een gitaar zijn er diverse poetsmiddelen. Informeer bij een specialist welke middelen het beste zijn, en op welke manier het gebruikt moet worden
Recorder (opname)
Er zijn speciale recorders om een goede opname te kunnen maken. Op deze recorders kunnen meerdere instrumenten aangesloten worden en tevens is het opnamevolume per instrument instelbaar.
Slagplaat
Wanneer een gitaar geen slagplaat heeft en de bespeler wil met een plectrum spelen dan is het aanbrengen van een slagplaat een optie tegen beschadigingen.
Snoeren
Om de gitaar aan te sluiten op de versterker is een snoer noodzakelijk en deze zijn er diverse soorten. Hoe hoger de kwaliteit van het snoer, hoe beter het signaal wordt doorgegeven aan de versterker. Er ontstaat dan dus minder 'ruis'. Om de geluidskwaliteit optimaal te houden, mogen snoeren niet langer zijn 5 meter.
In de gitaarstandaard kan de gitaar veilig neergezet worden, zodat het instrument niet kan vallen en dus de kans op beschadigen gering is.
Stemvork of stemapparaat
Met een stemvork (A-440 herz) kan een gitaar gestemd worden, ook zijn er stemfluitjes met alle 6 de tonen. Een stemapparaat maakt het stemmen makkelijker omdat hier de aangeslagen toon d.m.v. een wijzer aangeeft of de toon naar boven of naar beneden gestemd moet worden.
Versterking akoestische gitaar
Wanneer het akoestische volume van een gitaar niet voldoende is kan deze worden uitversterkt. Hiervoor zijn er speciale elementen met een microfoon op de markt die op de gitaar geplaatst kunnen worden en uitstekend versterken.
Een elektrische (bas) gitaar vereist een versterker. Een versterker bepaald in belangrijke mate de klank(kleur) en de kwaliteit van het geluid. Andere verschillen in versterkers zijn de mogelijkheden (bijv. effecten, hoofdtelefoonaansluiting) en de constructie. Een basgitaar vraagt om een zwaardere versterker dan een elektrische gitaar
Voetensteun
Speciaal voor gitaristen zijn er een verstelbare voetensteunen. Hierdoor kan iedere gitarist een goede speelhoogte instellen.