Keyboard kopen
De prijsklassen van leyboards variëren vanaf € 500,= t/m € 5.000,=. Belangrijke verschillen tussen merken en modellen zijn:> Kwaliteit van het toetsenbord
> Aantal en kwaliteit van de klanken (samplekwaliteit)
> Aantal en kwaliteit van de ritmes en styles
> Aantal en kwaliteit van het speakersysteem
> De kwaliteit van de versterker
> Aanwezigheid van een sequencer (hoeveelheid sporen en/of er een diskdrive)
> Aantal en instelbaarheid van effecten
Ritme (styles)
De begeleidingsautomaat is gekoppeld aan het ritme. Het aantal ritmes en daarmee het aantal begeleidingen is afhankelijk per model en merk. Veel ensemble piano’s hebben op ieder ritme 1 of meerdere variaties (variations).
One Finger (1- vinger systeem)
Met het 1-vinger systeem hoeft de bespeler slechts 1 of 2 toetsen in te drukken om een volledig akkoord te krijgen. Hierdoor kunnen beginnende bespelers zich voor-namelijk concentreren op de rechter hand (melodie) en is er toch indrukwekkend resultaat.
Fingered (akkoorden-systeem)
Bij het fingered-systeem ‘luistert’ de begeleidingsautomaat naar de volledige akkoorden. Een akkoord bestaat uit minimaal 3 tonen.
Door middel van MIDI kunnen digitale instrumenten onderling met elkaar communiceren. Synthesizers zijn meestal voorzien van drie uitgangen:
Midi-in: De aansluiting om midi informatie te ontvangen
Midi-out: De aansluiting om midi informatie te versturen
Midi-thru: De aansluiting om ontvangen informatie door te sturen
Om bijvoorbeeld een module te kunnen aansturen, wordt de midi-out van de digitale piano gekoppeld aan de midi-in van de module.
Computeraansluiting
Een synthesizer kan via midi-in en midi-out aangesloten worden op de computer. Hiervoor heeft de computer een speciale midi-interface nodig. Beschikt het instrument over een andere aansluiting (bijv. COM-poort) dan kan de computer hierop aangesloten worden. Of deze aansluiting aanwezig is, is afhankelijk van het merk en het model.
Audio-uitgang
Met de audio-uitgang (audio out) kan het instrument worden uitversterkt via een stereo-installatie of comboversterker.
Adapter / AC snoer
Afhankelijk van het merk en model werken synthesizers met een adapter (transformeert de stroom van 220 volt naar bijv. 12 volt) of direct via een normaal netsnoer.
Pitchband
Met de pitchband kun je de toonhoogte verbuigen. Hierdoor kan bijvoorbeeld het 'scheuren' van een saxofoon worden geïmiteerd. Het bereik van de ombuiging van de toonhoogte is veelal instelbaar.
Generator
Door middel van de (envelope) generator van een synthesizers kunnen er klanken gemaakt of worden veranderd (to synthesize). Voorheen werden klanken opgebouwd uit analoge geluidsgolven (FM Frequency Modulation). Tegenwoordig zijn synthesizers voorzien van samples. Door de verschillende sampletechnieken zijn de parameters (instellingen) van de generator bij iedere model anders.
Layer (dual-mode)
Door de functie layer of dual-mode kunnen twee instrumenten op elkaar gestapeld worden. Dat wil zeggen dat er een combinatie ontstaat van twee instrumenten bijvoorbeeld piano met strijkers. Hierdoor zijn vele mooie combinaties mogelijk. Of het volume of de effecten per instrument ingesteld kunnen worden, is afhankelijk van het model en het merk.
Pitch & Transpose
Pitch
Met de pitch-functie is een fijnafstemming van de toonhoogte mogelijk. Deze functie is handig bij het begeleiden van een akoestisch instrument (bijv. gitaar of viool) zodat de piano op de gitaar of de viool, kan worden afgestemd.
Transpose
Met de transpose-functie kan de toonsoort van het instrument worden verandert. Bij het begeleiden van een zanger, kan de toetsenist eenvoudig (met één druk op de knop) een toon hoger of lager spelen. Veel digitale piano's kunnen 6 halve tonen omhoog en 6 halve tonen omlaag getransponeerd worden.
Presets (klanken / sounds / samples / voices)
De presets van synthesizers zijn zeer uitgebreid en vaak zijn deze in categorieën (banken) onderverdeeld, zodat ze makkelijk terug te vinden zijn.
Brilliance
De klank van een instrument kan bij sommige modellen naar wens worden ingesteld. Hierdoor kan de bespeler naar eigen smaak een klank iets milder of juist helderder maken.
Polyphony
Met deze term wordt de hoeveelheid noten aangegeven die gelijktijdig kunnen klinken. Bij een piano of vleugel is dat aantal 88. Een synthesizer heeft een beperkte polyphony van bijvoorbeeld 16, 32 of 64 noten. Bij quatre-mains spel of door het gebruik van pedaal (ook sequencer) kan dit aantal een belangrijke rol spelen.
Split
Met een split wordt de splitsing van het toetsenbord bedoeld. Hierdoor wordt het toetsenbord opgesplitst in twee delen. Ieder deel kan een ander instrument toegewezen krijgen, bijvoorbeeld; linkerhand een akoestische bas, en rechterhand een pianoklank.
Effecten
Reverb
Een reverb is een nabootsing van een nagalm van een bepaalde ruimte zoals bijvoorbeeld een huiskamer, podium, grote zaal of kerk. Hierdoor klinkt de klank minder 'droog'. Vaak is de diepte van de reverb ook nog instelbaar.
Chorus
Met een chorus wordt de klank iets breder en voller gemaakt. Vooral op instrumenten die zich daarvoor lenen zoals violen of een elektronische piano, is dat goed van toepassing.
Phaser
Hiermee verschuift de klank iets in het stereobeeld (faser verschuiving) waardoor de klank van de linkerspeaker naar de rechterspeaker gaat (en omgekeerd).
Harmony
In feite is harmony een 1-vinger systeem voor de melodie (rechterhand). Door 1 toets in te drukken zoekt het keyboard het passende 'harmony' (akkoord) Soms is dit ook nog in te stellen 1,2 of 3 tonen per akkoord.
Panning (pan / panorama)
Dit is de positie die een instrument in neemt in het stereobeeld. Zo kun je de strijkers uit de linker speaker laten komen en de blazers uit de rechter speaker. Hierin zijn tal van variaties mogelijk.
Modulatie
Een modulatie is een ander woord voor vibrato. Hierdoor krijgt een klank speciaal trillend effect. Door aan het modulatiewiel (pookje of bal) te draaien kan aan een bepaalde klank (bijvoorbeeld blaasinstrument) dit effect worden gegeven. Hierdoor ontstaat een nog realistischere nabootsing.
Equalizer
Een equalizer kan worden gebruikt om de frequenties van een bepaalde klank te beïnvloeden. Hierdoor kan een klank naar smaak verandert worden naar een mildere of juiste heldere versie.
Sequencer
Sommige synthesizers beschikken over een sequencer. Een sequencer is een digitale opnamerecorder. De opnames worden opgenomen op verschillende sporen (kanalen), de hoeveelheid beschikbare sporen (bijv. 5, 8, 12 of 16) is afhankelijk per merk en model. Een sequencer biedt de mogelijkheid om een compleet arrangement op te bouwen. Zo kan bijvoorbeeld op het eerste spoor de pianopartij (of de begeleiding) in worden gespeeld, en op het tweede spoor de vioolpartij etc. Meestal worden de opnames in het interne geheugen (chip) opgeslagen. Wanneer een instrument is voorzien van een diskdrive, dan kunnen de opnames extern (op diskette) worden bewaard.
Toetsenbord
Het toetsenbord van een synthesizer is lichter dan dat van een piano.
Omvang
De meeste synthesizers hebben 61, sommige modellen hebben 76 toetsen.
Aanslaggevoeligheid (Touch Response / Touch Sensitivity / Touch Velocity)
Voorheen waren alleen topmodellen voorzien van een 'aanslaggevoelig' toetsenbord. Tegenwoordig is dit op veel keyboards standaard. Een aanslaggevoelig toetsenbord maakt het mogelijk om met dynamiek (hard en zacht) te spelen. Hierdoor ontstaan er accenten waardoor de klanken realistischer klinken. Op sommige modellen is dit per instrument instelbaar.
Hoofdtelefoon
Alle synthesizers zijn uiteraard standaard voorzien van minimaal één (vaak twee) hoofdtelefoonaansluiting(en). Hier kan een normale hifi-hoofdtelefoon, met een grote plug (jackplug), op worden aangesloten. Sommige fabrikanten hebben een speciale hoofdtelefoon ontwikkeld, om de digitale klank optimaal te kunnen weergeven.
Pedaal uitgangen
Deze uitgangen zijn gemaakt om externe pedalen aan te sluiten.
Volumepedaal
Een volumepedaal (of zwelpedaal) is om tijdens het spelen het volume te variëren en dus te veranderen.
Sustainpedaal
Het sustainpedaal is te vergelijken met het rechterpedaal van de piano. Hiermee kunnen klanken aangehouden worden om deze in elkaar te laten over vloeien.
Memorycard
Via het slot (sleuf) kan het instrument worden voorzien van allerlei nieuwe klanken. Deze worden per fabrikant aangeboden op een speciale card. Ook kunnen nieuwe klanken via speciale websites van een fabrikant worden gedownload.