Klarinet mondstuk
Het klarinet mondstuk bestaat uit diverse onderdelen:Dop
Om het mondstuk te beschermen wordt er na het spelen een dop geplaatst. De maat van de dop is afhankelijk van de maat van het mondstuk
Tipopening
Dit is de afstand tussen de tip van het riet en de tip van het mondstuk. De tipopening wordt aangegeven in 100ste milimeters aangegeven.
Een mondstuk met een kleine tipopening geefte meer weerstand en zorgt voor een donkere klank. Bij een kleine tipopening wordt een harder rietje gebruikt. Een mondstuk met een grotere tipopening blaast o.a. makkelijker, geeft een fellere klank en meer volume (o.a. meer geschikt voor jazz / pop).
Baanlengte
De afstand waar het riet vrij loopt langs het mondstuk is de baanlengte. Deze wordt aangegeven in mm bijv. 22 mm.
Baffle
Zo noemt men het plafond van de kamer. Met een lagere baffles wordt een fellere en heldere klank verkregen, terwijl een hoge baffle een donkere klank geeft.
Rietbinder
Een rietbinder zorgt ervoor dat het rietje op zijn plaats blijft. Ook in rietbinders bestaan er vele variaties, de keuze is teneerste afhankelijk van het mondstuk. Daarnaast kunnen rietbinders ook invloed hebben op de klank.
Materiaal
De meeste mondstukken zijn gemaakt van eboniet (soort hard rubber). Andere materialen (in volgorde van gebruik) zijn: metaal, plastic of hout. Belangrijkere invloed op de klank heeft de tipopening, de baffle of de kamer.
Tafel
Met de tafel wordt het vlakke gedeelte bedoelt waarop het rietje ligt, sommige tefels lopen iets holler zodat het rietje nog iets vrijer kan trillen.
Kamer
Binnen een mondstuk bevind zich een kamer. Ook in de grootte van de kamer zijn er verschillen. Deze heeft invloed op de klank, zo brengt een grote kamer een rondere klank, en een kleine kamer een scherpere klank voort.
Kurk
Het kurk geeft een goede en dichte aansluiting op de klarinet. Om de conditie van het kruk optimaal te houden is er speciale kurkvet.