Klarinet onderhoud
Een goed onderhouden instrument geeft meer speelplezier en inspiratie en vraagt om een aantal simpele aandachtspunten. Diverse factoren beïnvloeden de conditie van een klarinet en de bespeler kan hier zelf invloed op uit oefenen.Afregeling
De ingenieuse applicatuur vraagt om een juiste werking en daarmee om een preciese afregeling. De afregeling heeft direct invloed op de toon- en speelkwaliteiten en een goede vakman is hiervoor noodzakelijk. Afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik is een onderhoudsbeurt gemiddeld 1 keer per jaar noodzakelijk.
Drogen
Na het spelen moet de klarinet eerst drooggemaakt worden om hem daarna op te bergen. Het droogmaken van de verschillende onderdelen kan door middel van een doortrekwisser of een padsaver (soort plumeau).
Kurk
Voor het onderhoud van het kurk is er speciale kurkvet. Hierdoor is het opzetten makkelijker en zorgt dat het kurk langer mee gaat.
Mondstuk
Om het mondstuk schoon te houden en kalkaanslag te verwijderen is het goed om het mondstuk na gebruik met lauw water af te spoelen. in water met schoonmaakazijn te leggen. Voor het goed regelmatig ontsmetten van het mondstuk kan alcohol (70%) gebruikt worden.
> meer over klarinet mondstukken
Luchtvochtigheid
Een houten klarinet kan barsten wanneer de temperatuur en luchtvochtigheidsverschillen te extreem zijn. Laat de klarinet even wennen of warm deze zelf op (niet op de verwarming). Het beste kan de klarinet pas bespeeld worden wanneer deze niet koud meer aanvoelt.
Olie
De boring van de klarinet kan behandeld worden met speciale olie. Dit kan het beste door een vakman worden gedaan, bijvoorbeeld bij de afregeling van het instrument.
Poetsen
Voor het poetsen van de klarinet wordt het sterk afgeraden om middeltjes te gebruiken. Deze middeltjes kunnen de assen en kleppen stroever doen lopen. Een zachte schone doek en een zacht kwastje voor de kleine hoekjes is voldoende. Voor klarinetten waarvan het mechaniek verzilverd is kan een zilverpoetsdoek gebruikt worden.
Polsters, tappen en toongaten
Na het spelen is het belangrijk om de polsters, tappen en toongaten apart te drogen bijv. door middel van sigarettenvloeitjes. Wanneer de kleppen niet goed meer sluiten (lekken) dan is het noodzakelijk de polsters te vervangen. De toongaten kunnen door middel van wattenstaafjes makkelijk schoongemaakt worden.
Reparatie
Voor kleine reparaties zoals het vervangen van posters etc. bestaan er speciale reparatiesets. Laat bij ernstigere problemen een klarinet repareren door een goede reparateur, zodat het vakkundig gebeurd en teleurstellingen worden voorkomen. Laat bij klachten of problemen de klarinet direct nakijken, dit voorkomt een snelle slijtage.
Rietjes
Voor het spelen is het belangrijk om het rietje iets vochtig te maken en na het spelen is het even belangrijk om het rietje af te spoelen en droog op te bergen. Het is beter om het rietje van het mondstuk af te halen, anders trekt deze snel krom.
>> meer over klarinet rietjes
Stemmen
Om een zuivere stemming te krijgen is het noodzakelijk dat de klarinet eerst warm geblazen is. Door het tonnetje en bovenstuk iets uit of in elkaar te trekken verandert de toonhoogte. Wanneer de delen te ver uit elkaar komen kan hier een stemring worden gebruikt. Net als bij alle andere instrumenten wordt voor het stemmen een stemvork of stemapparaat (tuner) gebruikt.
Vervoeren
Om het instrument te beschermen tegen beschadigingen en weersinvloeden is een goede hoes of koffer een vereiste. Deze zijn leverbaar in diverse soorten, maten en kleuren.