Kornet kopen
Het kopen van een kornet kan best lastig zijn. Kornetten zien er namelijk van de buitenkant er bijna allemaal hetzelfde uit. Dan is het handig om een aantal basis kenmerken te kennen, hieronder vind je de belangrijkste onderdelen van een kornet.
De kornet is de afstammeling van de posthoorn, waarmee de postkoets in vroeger tijden zijn komst aankondigde. De kornet of cornet-à-pistons ontstond rond 1825 in Frankrijk en ziet er uit als een trompet, maar dan met een conische boring. De kornet heeft een 'ronde' klank en is minder briljant dan de trompet, maar minder week dan de bügel. Er zijn twee soorten kornetten het 'Britse model' (of Europese- of Engelse kornet genoemd) en het 'Amerikaanse model'. Het Britse model is korter en lijkt daardoor meer op een bügel, terwijl het Amerikaanse model meer op een trompet lijkt. De lengte van de buizen zijn wel even lang als die van een trompet. De verschillen hebben natuurlijk een uitwerking op de klank. Zo klinkt het Britse model ronder en zachter dan de Amerikaanse versie.
Mondstuk
Het mondstuk is een apart en los onderdeel. Een mondstuk moet namelijk o.a. bij de embouchure van de bespeler passen. Met een passend mondstuk kan de trompettist makkelijker, zuiverder en dus mooier spelen. Mondstukken zijn er in vele soorten en maten en de keuze voor een mondstuk is dus persoonlijk en vraagt om ervaring en goed advies.
> meer over kornet mondstukken
Mondpijp
De mondpijp is het stukje pijp waarop het mondstuk komt en ook daarin verstaan verschillen zoals; smaller of wijder lopen van de buis, gebruikte materiaal of omgedraaide mondpijp.
Boring
Hiermee wordt de doorsnede en het verloop van de buis bedoeld. Instrumenten zijn er verschillende boringen welke invloed heeft op de aanspreekbaarheid, klankkleur en volume.
Ventielen
De ventielen zijn de 'toetsen' van de kornet en door het indrukken van de knoppen wordt er bepaald welke weg de lucht moet volgen door de buizen, waardoor (mede door een de blaastechniek) een bepaalde toon klinkt. De ventielen worden over het algemeen gemaakt van monel en moeten vooral soepel lopen. De ventielen van nieuwe instrumenten moeten vaak eerst 'ingespeeld' worden. Zowel de veren als de ventieldoppen kunnen vervangen worden voor zwaardere of lichter versies, dit is een persoonlijke keuze.
Beker
De beker zorgt voor het afronden van de klank. Bekers verschillen in materiaal, formaat en boring en deze elementen hebben invloed op de uiteindelijke klankkleur. Ook zijn er zgn. stembekers deze bekers hebben niet alleen invloed op de toonvorming, maar ook op de stemming van de trompet.
Waterklep
Door het bespelen wordt de adem omgezet in condens. Bij te veel condensvorming ontstaat een pruttelgeluid. Om dit te voorkomen kan de waterklep worden ingedrukt, zodat het water uit het instrument geblazen kan worden.
Materiaal
Een koperen blaasinstrument wordt vervaardigd van messing dit is een legering dat voornamelijk bestaat uit koper en zink. In de samenstelling bestaan niet alleen kwaliteiten (en daarmee verschillende prijsklassen), maar ook diverse gewichten. Een zwaardere kornet geeft een rijkere klank maar speelt ook 'zwaarder' en andersom.
Ventielpomp
De meeste kornetten kunnen d.m.v. de ventielpomp bepaalde tonen bijstemmen.
Stempomp
De kornet wordt gestemd door de stembuis verder of minder ver uit te trekken.
Embouchure
Onder embouchure verstaan we de wijze van aanblazen (La Bouche = Frans voor de mond). Door de embouchure ontstaan o.a. de persoonlijke klankvariaties per bespeler.
Onder embouchure vallen o.a.:
< Gebruik van de mondspieren
< Vorm en gebit
< De grootte van de monde en de resonerende holten
< Spanning van de wangen
< Stand en spierspanning van de lippen
< Positie en functie van de tong