Laat romantlek
In de Laat-Romantische periode zijn twee stromingen duidelijk te onderscheiden nl. de Duitse richting, die als een voortzetting van de hoog-romantiek beschouwd kan worden en de Franse richting waar door het 'Impressionisme' nieuwe muzikale mogelijkheden worden ontsloten.
Belangrijke componisten uit de Laat-Romantiek zijn:
Gustav Mahler (1860-1911)
Oostenrijks componist en dirigent. Hij componeerde symfonieen (waarvan enkele met zangsolisten en koor) en liederen met piano- of orkestbegeleiding. Zijn genegenheid voor de Oostenrijkse volksmuziek is menigmaal in zijn werken te bespeuren. Zijn Achtste symfonie kreeg door de enorme vokale en instrumentale bezetting die dit werk vereist de bijnaam van 'Symfonie der Tausend'. Door zijn prachtige liederen is hij als liedcomponist minstens zo belangrijk als symfonicus, getuige zijn 'Lieder eines fahrendes Gesellen', 'Das Lied von der Erde 'en zijn ontroerende 'Kindertotenlieder'.
Max Reger (1873-1916)
Duits componist die vooral op het gebied van de variatiekunst een aantal meesterwerken schreef o.a. op thema's van Bach, Telemann, Haydn, Mozart en Beethoven.
Richard Strauss (1864-1949)
Hoogtepunten in het oeuvre van deze Duitse componist zijn o.a. de symfonische gedichten 'Till Eulenspiegel' en 'Don Juan'; voorts de opera's 'Salome', 'Elektra' en 'Der Rosenkavalier'. In de kunst van het instrumenteren toonde Strauss zich een meester.