Onderhoud dwarsfluit en piccolo
Het onderhoud van een fluit is vrij eenvoudig, en vraagt om enkele handelingen.
Padsaver
Dit is een soort plumeau die na het drogen van de fluit (met een wisser of wisserpen) in de fluit worden gedaan zodat het laatste beetke vocht uit de polsters wordt gehaald.
Olie
Voor het smeren van de kleppen is er speciale kleppenolie. Dit vereist een zeer weinig olie en zorgvuldige aanbrenging. Wanneer het gewenste effect niet bereikt wordt moet de reparateur het mechaniek schoonmaken. Om de weerstand van de kop (en soms ook het corpus) van houtenfluiten te optimaliseren worden deze soms geolied met speciale olie. Verstandigste is om dit door een expert te laten doen.
Poetsset
Om de fluit te onderhouden bestaan er speciale poetssets. Deze bestaan o.a. een zilverdoek, doortrekwisser, vet en kleppen olie. In verband met de fijnheid van een fluit worden zilverpoets of ander poetsmiddelen afgeraden om te gebruiken
Kwastje
Om de kleine hoekjes schoon te maken zijn er speciale kwastjes.
Kop schoonmaken
Voor het reinigen van de kop zijn er aparte kopwissers. De kop kan met lauwwater worden schoongemaakt, ook bestaan er speciale middelen om de kop te desinfecteren
Polsterpapier
Wanneer de polsters kleverig zijn kan dit verholpen worden door het papier tussen de polster en toongat te houden en de klep zachtjes in te drukken. Als alternatief kan hiervoor rijstpapier of sigarettenvloeitjes worden gebruikt.
eparatieset
Door het bespelen kunnen schroefjes los trillen en speling ontstaan. Dit kan verholpen worden met zeer verfijnde schroevendraaiers. Vaak is het beter om dit aan een reparateur over te laten. Een kleine beurt aan een fluit is ongeveer één keer in het jaar noodzakelijk. Hierdoor worden ernstige gebreken en slijtage beperkt.
Stemmen
Door de kop iets uit te trekken (toon wordt lager) of naar binnen te duwen (toon wordt hoger) kan de fluit worden gestemd. Het instrument moet hiervoor wel op 'kamer' temperatuur zijn. Met een stemvork kan de A op 440 herz worden gestemd. Met een stemapparaat kunnen meerdere tonen worden gecontroleerd. Het stemapparaat geeft door middel van een wijzer de juiste toonhoogte.
Wisser
Het droog make van de fluit kan door middel van een speciale wisserpen en een zachte katoenen doek. Ook zijn er speciale doortrekwisser, deze hebben een zeemlerenlap (of zijde) met een touwtje en een gewichtje daaraan. Na het droogmaken kan de padsaver gebruikt worden, om het laatste beetje vocht eruit te halen.
Zilverpoetsdoek
In plaats van zilverpoets of andere te aggresieve middelen kan er beter een zilverpoetsdoek gebruikt worden. Een zilverpoetsdoek verliest zijn werking na intesief gebruik en verliest ook zijn werking als deze gewassen is.