Vaktermen digitale piano's
In onderstaand overzicht vindt u een aantal veelgebruikte digitale-pianovaktermen. Meer termen zijn te vinden in Tipboek Keyboard en digitale piano en op de website van de uitgever, www.tipboek.nl
Aanslag-gevoeligheid
Digitale piano's zijn altijd aanslaggevoelig: ze reageren dus op de dynamiek van uw spel. Bij betere instrumenten is de aanslaggevoeligheid instelbaar. U kunt dan bepalen hoe sterk het instrument op variaties in uw aanslag reageert.
Aftertouch
De mogelijkheid om een klank te beïnvloeden door de toetsen dieper in te drukken.
Audio out, line out
Uitgangen waarmee het instrument op een externe versterker, een mengtafel of actieve monitors aan te sluiten is.
Chorus
Ruimtelijk effect dat bij lage instellingen het geluid iets voller maakt - alsof meerdere stemmen dezelfde partij spelen of zingen, zoals in een koor. Dit effect werkt onder meer goed op de elektrische-pianoklanken van een digitale piano.
Fill, fill in
Een ritmische opvulling waarmee de drummer de overgangen van refrein naar couplet (enzovoort) aangeeft; te activeren met de gelijknamige knop van een begeleidingsautomaat.
Line out
Zie Audio out.
Layer
Met de functie layer kunnen aan elke toets meerdere klanken toegekend worden.
Local off
Bij gebruik van midi kan de klank van het masterinstrument met deze functie uitgeschakeld worden.
Multitimbraal
Een multitimbraal instrument kan meerdere verschillende klanken tegelijk weergeven, bijvoorbeeld voor gelaagde sounds (zie Layer) of bij gebruik van een begeleidingsautomaat.
Pitch bend
Een op digitale piano's maar zelden voorkomende functie waarmee de toon een halve toon of meer omhoog of omlaag gebogen kan worden.
Polyfoon
Meerstemmig. Een piano moet meerdere stemmen tegelijk kunnen weergeven, bijvoorbeeld bij het spelen van akkoorden en bij gebruik van het demperpedaal. Eenvoudige piano's zijn vaak al minstens zestienstemmig polyfoon; betere instrumenten kunnen 96 of meer stemmen tegelijk laten klinken.
Reverb
Nagalm. Een elektrisch versterkt instrument klinkt vaak erg droog. Met nagalm wordt ruimtelijkheid aan de klank toegevoegd. Zo kan een piano thuis bijvoorbeeld klinken alsof hij in een concertzaal of een kerk staat.
Sample
Een digitaal opgenomen klank of geluid. Digitale piano's en klankmodules bevatten onder meer samples van akoestische piano's en vleugels, en vaak ook van elektrische piano's, orgels, een klavecimbel en een vibrafoon of andere instrumenten.
Split
Met de splitfunctie is het klavier van een digitale piano in tweeën te delen, waarbij aan elk deel een eigen klank wordt toegekend. Zo kan er in het linkerdeel een bas en in het rechterdeel een pianopartij klinken.
Styles
De verschillende begeleidingen van een begeleidingsautomaat worden meestal als styles aangeduid. Begeleidingsautomaten bieden een ruime keuze aan muziekstijlen, van rock en jazz tot country en mambo's.
Sustain
Toonduur. Het rechterpedaal van een piano, waarmee de dempers van de snaren gehaald worden, heet bij een digitale piano het sustainpedaal. Bij het indrukken van dit pedaal blijft het geluid klinken tot het uitsterft (bij een pianoklank, bijvoorbeeld) of tot de toets losgelaten wordt (bijvoorbeeld bij een orgelklank).
Synchro start
Functie van een begeleidingsautomaat: het virtuele orkest start bij het spelen van het eerste akkoord.
Touch sensitivity
Engelse term voor aanslaggevoeligheid. Digitale piano's zijn altijd aanslaggevoelig: ze reageren dus op de dynamiek van uw spel. Bij betere instrumenten is de aanslaggevoeligheid instelbaar. U kunt dan bepalen hoe sterk het instrument op variaties in uw aanslag reageert.
Transponeren
Met de transponeerfunctie kunt u een digitale piano een aantal halve tonen hoger of lager laten klinken. Zo is het mogelijk om een stuk in een andere toonsoort te laten klinken zonder dat u een aangepaste partij speelt.