Viool snaren
Snaren zijn van essentieel belang want zonder snaren geen klank. Voor de zuiverheid van de snaar is het van belang dat de snaar overal even dik. Ook de verhouding tussen de snarendruk onderling is belangrijk. We onderscheiden:
Darmsnaren
Darmsnaren (al dan niet omwonden) hebben een rondere klank maar heeft meer kans op ontstemming en is gevoeliger luchtvochtigheid, spreekt moeilijker aan. Darmsnaren kunnen zonder omspinning zijn of met omspinning. Deze omspinning kan plat of rond zijn en van koper-, zilver-, of aluminiumdraad.
Staalsnaren
Deze hebben een grotere houdbaarheid, betere weerstand, ongevoeliger voor luchtvochtigheid, grotere klanksterkte, goedkoper en langer houdbaar. Staalsnaren zijn wel moeilijker te stemmen en vereisen een speciaal staartstuk voor fijnstemmen en zijn minder makkelijk aan te spreken bij pianissimo.
Kunstofsnaren
Dit zijn meest gebruikte snaren omdat de klank lijkt op die van darmsnaren maar ze zijn goedkoper en betrouwbaarder. De klank is wat warmer of ronder dan staalsnaren, ze gaan wel iets minder lang mee.
Keuze viool snaren
Bij de keuze van snaren is het belangrijk om rekening te houden met de snaardikte en samenstelling van de snarenset zodat de snarendruk op de kam gelijkmatig is. De keuze van snaren is belangrijk voor de o.a. de zuiverheid van de klank. Goedkope snaren worden vervaardigd van goedkoper materiaal en zijn minder zuiver van klank. Ook de selectie op onzuiverheid is door de fabriek minder nauwkeurig, waardoor de kans op een onzuivere snaar nog groter is.
> zacht (dolce)
> medium
> sterk (forte)
> low tension
> medium tension
> high tension
Enkele fabrikanten van viool snaren zijn:
> Corelli
> D'Addario
> Jargar
> Kaplan
> Larsen
> Pirastro
> Thomastik