Saxofoon kopen
Het kopen van een saxofoon kan best lastig zijn. Saxofoons zien er namelijk van de buitenkant er bijna allemaal hetzelfde uit. Dan is het handig om een aantal basis kenmerken te kennen, hieronder vind je de belangrijkste onderdelen van een saxofoon:Mondstuk
Iedere saxofonist heeft zijn eigen embouchure en heeft daarvoor een passend mondstuk en rietsoort nodig. Voor een goede bespeelbaarheid van de klank zijn de verhoudingen van tipopening, baanlengte, baffle en kamer belangrijk. Voor een goede keuze een kwestie van deskundige voorlichting en proberen.
>> meer informatie over saxofoon mondstukken
Hals
De hals is samen met het mondstuk en riet één van de belangrijkste onderdelen in de klankvorming van de saxofoon. Net als het mondstuk kan de saxofonist er voor kiezen om een andere hals op zijn saxofoon te gebruiken, om deze beter te laten klinken.
Toetsen
Met de 22 toetsen worden de kleppen bedient. Deze ronde toetsen zijn vaak gemaakt van parelmoer (bij duurdere saxen) of van nepparelmoer (bij goedkopere saxen). Een veel voorkomende term voor deze toetsen is 'pearl keys' of 'pearls'.
Beker
De beker zorgt voor het afgeven van de klank en wordt d.m.v. een 'brace' (metalen ring) verbonden met de body.
Veel fabrikanten versieren de beker met een gravure en soms kan de koper daar ook voor kiezen. Om het volume van de sax voor het studeren (en buren) te verminderen kan een 'demper' (mute) gebruikt worden. Door de demper worden de muzikale- en klankeigenschappen wel minder.
Body en lak
De body van een saxofoon wordt gemaakt van een mengsel van koper en zink ofwel; messing. De saxofoon wordt afgewerkt afhankelijk van de prijsklasse met een laklaagje:
Vernis kleurloos > wel glanzend
Goudlak > laagje 'goudverf'
Goud laagje > 'echt' goud
Nikkel > 'zilverkleurig' of zwartkleurig (zwartnikkel)
Zilver laagje > 'echt' zilver
Kleuren > bijv. blauw, wit of rood
Applicatuur
Onder applicatuur verstaan we alle onderdelen (kleppen en toetsen etc.) die te maken hebben met de vingerzetting van een saxofoon. Kwaliteit is hier vaak aan te toetsen.
Kleppen
Een saxofoon heeft 24 of 25 kleppen en deze zijn voorzien van polsters. Deze polsters zijn bekleed d.m.v. vilt en leer en sluiten de toongaten af. De afwerking van de randen van de toongaten hebben invloed op het slijtage- proces van de polsters. De kleppen kunnen soms een andere afwerking (kleur) hebben dan de body.
Assen en veertjes
Om met tien vingers 24 of 25 kleppen te bedienen zit er op de saxofoon een ingenieus systeem van assen en veertjes. De weerstand van deze assen en veertjes kunnen per saxofoon verschillen, maar zijn ook af te regelen.
Embouchure
Onder embouchure verstaan we alles wat met de klankvorming van de saxofonist zelf te maken heeft zoals;
> Gebruik van de mondspieren
> Ademhalingstechniek
> Keelopening
> Stand van de lippen
> Positie van de tong
Saxofoonrietje
Het riet zorgt ervoor dat de geblazen lucht wordt om gezet in trillingen. Riet wordt gesneden uit rietstengels en is verkrijgbaar in verschillende maten en kwaliteiten. Voor het bespelen is het noodzakelijk om het rietje nat te maken waardoor het beter trilt.
De keuze van een bepaald merk, kwaliteit of maat is persoonlijk en afhankelijk van het mondstuk, embouchure en soort saxofoon. Ook hier is een vakkundig advies en ervaring een belangrijk gegeven.