Je bent hier: Gitaar Akoestische en elektrische gitaar akoestische gitaar modellen
MMS_950x220

Akoestische gitaarmodellen

In akoestische gitaren onderscheiden we nylonsnarige- en staalsnarige gitaren:

Nylonsnarige gitaren:

Akoestische, klassieke gitaar of Spaanse gitaar
De meest bekende gitaar is de akoestische ofwel klassieke- of Spaanse gitaar. Deze instrumenten zijn er in vele kwaliteiten, van eenvoudige speelgoed gitaar tot meestergitaar. Net zoals bij violen bestaan er bij klassieke gitaren ook kleinere modellen zoals de 3/4 gitaar (57 cm) en de 1/2 gitaar 53 cm) en er zijn ook nog speciale kindergitaren (40 cm). Voor uitgebreide informatie over de specifieke kenmerken van de klassieke gitaar, klik hier onder.

Flamenco gitaar
De flamenco gitaar heeft vele overeenkomsten met de klassieke gitaar, maar is kleiner en verschilt in sommige opzichten. Een flamenco gitaar heeft zijn eigen typische klankarakter deze is helderder en scherper, wat de flamencomuziek zijn eigen karakter geeft. Dit komt omdat bij de bouw van een flamenco gitaar andere houtsoorten gebruikt worden. Tevens zijn ook de afmetingen, verhoudingen en constructie anders. De concert flamenco gitaar is een soort kruising tussen een gewone flamencogitaar en een klassieke gitaar. Zowel de klank als de speelbaarheid zit tussen beide.

>> meer over de flamenco gitaar

Requinto, cuatro en ukelele
De requinto komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerkia en klinkt een kwint (5 tonen) hoger dan een klassieke gitaar. Vanwege zijn kleinere afmetingen wordt een requinto ook wel als studiegitaar voor kinderen gebruikt. De quinto is een vijfsnarige gitaar en de quatro is een viersnarige volksgitaar. Deze ziet eruit alsof het instrument gemaakt is van een sinasappelkistje. Zowel het materiaal als de constructie zijn heel eenvoudig en het instrument heeft een sterke klank en wordt gebruikt bij Venezolaanse volksmuziek voor het ritme. De ukelele is afkomstig van Hawaï en de kleinste van het stel en lijkt op een soort speelgoed gitaar, maar schijn bedriegt.

Reisgitaar
Reisgitaren worden speciaal gemaakt om makkelijk mee te nemen. Het instrument verliest hierdoor wel aan klank, maar heeft het formaat van een rugzak. Niet alle fabrikanten maken zulke gitaren.

Akoestische bass
Dit instrument heeft niet zo veel bekendheid. Dit is eigenlijk de akoestische tegenhanger van de elektrische basgitaar. Het instrument is er met of zonder fretten en is als vier- of vijfsnarige gitaar verkrijgbaar. Vanwege het kleine volume wordt het instrument vaak via een piëzo-element versterkt. Deze basgitaar is ongeveer 20 cm langer en klinkt een octaaf lager dan een klassieke gitaar.

Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2