Je bent hier: Drum Drumstel bekkens
MMS_950x220

Bekkens

De bekkens in een drumstel zorgen voor een andere klankkleur dan de trommels, waardoor er een een uitgebreide timbre ontstaat. Voor iedere klanksoort zijn er verschillende bekkens en ieder bekend heeft diverse modellen. De verschillen in modellen hebben te maken met:

< materiaal
< dikte
< afmeting
< afwerking

bekkens1Materiaal
Een bekken wordt gemaakt van een brons legering (mengsel van koper en tin). De hoeveelheid tin kan variëren van 8% of 20%, sommige fabrikanten hebben maken hun eigen samenstelling. Goekope bekkens worden gemaakt van nikkel zilver of messing.

Dikte
Wanneer het bekken dikker is klinkt de klank hoger dan die van een dunner bekken.

Afmeting
Bekkens zijn er in verschillende afmetingen en deze worden aangeduid in inches bijv. 20" ( 1 inch = ongeveer 2,5 cm). Grotere bekkens geeft naast meer volume ookeen lagere klank dan kleinere bekkens.

Afwerking
Om de specifieke vorm van het bekken te krijgen wordt deze gehamerd. Dit kan door middel van een machine of met de hand worden gedaan. Hand 'gehamerde' bekkens geven een 'donkerere' klank.

Chinese bekkens bekkenchina2
Chinese bekkens staan vooral bekend om hun rauwe en harde klank.

Crashbekkens
Deze bekkens worden voornamelijk gebruikt om accenten te geven. De klank van het bekken is gelijk aan zijn naam. Veel gebruikte maten voor dit type bekken zijn 14", 15", 16", 17", 18" en 20".

bekkenhihats1Hi-hat
De hoge hoed wordt zowel gespeeld met stokken als met het speciale hi-hatpedaal. Het bovenste bekken van dit stel is dikker dan de onderste bekken. Ook in hi-hats zijn vele maten, vanaf 8". meest gebruikte is 13".

Ridebekkens
Ridebekkens klinken langer door dan de hi-hat en hierop wordt het ritme gespeeld. Een ridebekken is ongeveer 20" (50 cm) groot.

Splashes bekkensplash1
Ook dit bekken is vernoemd naar de klank dat deze voortbrengt. De bekkens zijn vrij dun en lopen van 6" tot en met 12".

Merken
Enkele bekende bekkenmerken zijn:

> Istanbul
> Meinl
> Paiste
> Sabian
> Ufip
> Zildjian


Bezoekers van drumstel bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2