Je bent hier: Koper blaas Bügel en kornet bügel kopen
MMS_950x220

Bügel kopen

Het kopen van een bügel kan best lastig zijn. Bügelszien er namelijk van de buitenkant er bijna allemaal hetzelfde uit. Dan is het handig om een aantal basis kenmerken te kennen, hieronder vind je de belangrijkste onderdelen van een bügel.

bugel_kopenDe bügel heeft een ruime, conische boring en een 'brede' klank. De militaire bügel heeft geen ventielen en wordt gebruikt voor het geven van diverse signalen. Toen men later de bügelklank voor orkestdoeleinden wilde gebruiken, werden er ventielen toegevoegd. In deze vorm wordt het instrument ook wel 'Flügelhorn' genoemd. De Flügelhorn produceert een fraaie wat weke toon. Ook in de jazz heeft men daarvan gebruik gemaakt (Miles Davis). De lager gestemde leden van de Flügelhornfamilie worden bespeeld met de klankbeker omhoog. Dit zijn de tenorhoorn, de baritonhoorn en het eufonium (in feite hetzelfde instrument als de tuba). Deze instrumenten worden voornamelijk in koperorkesten gebruikt vanwege hun ronde klankkleur.

Mondstuk
Het mondstuk is een apart en los onderdeel. Een mondstuk moet namelijk o.a. bij de embouchure van de bespeler passen. Met een passend mondstuk kan de trompettist makkelijker, zuiverder en dus mooier spelen. Mondstukken zijn er in vele soorten en maten en de keuze voor een mondstuk is dus persoonlijk en vraagt om ervaring en goed advies.

> meer informatie over bügel en kornet mondstukken

Mondpijp
De mondpijp is het stukje pijp waarop het mondstuk komt en ook daarin verstaan verschillen zoals; smaller of wijder lopen van de buis, gebruikte materiaal of omgedraaide mondpijp.

Boring
Hiermee wordt de doorsnede en het verloop van de buis bedoeld. Instrumenten zijn er verschillende boringen welke invloed heeft op de aanspreekbaarheid, klankkleur en volume.

Ventielen
De ventielen zijn de 'toetsen' van de kornet en door het indrukken van de knoppen wordt er bepaald welke weg de lucht moet volgen door de buizen, waardoor (mede door een de blaastechniek) een bepaalde toon klinkt. De ventielen worden over het algemeen gemaakt van monel en moeten vooral soepel lopen. De ventielen van nieuwe instrumenten moeten vaak eerst 'ingespeeld' worden. Zowel de veren als de ventieldoppen kunnen vervangen worden voor zwaardere of lichter versies, dit is een persoonlijke keuze.

Beker
De beker zorgt voor het afronden van de klank. Bekers verschillen in materiaal, formaat en boring en deze elementen hebben invloed op de uiteindelijke klankkleur. Ook zijn er zgn. stembekers deze bekers hebben niet alleen invloed op de toonvorming, maar ook op de stemming van de trompet.

Waterklep
Door het bespelen wordt de adem omgezet in condens. Bij te veel condensvorming ontstaat een pruttelgeluid. Om dit te voorkomen kan de waterklep worden ingedrukt, zodat het water uit het instrument geblazen kan worden.

Materiaal
Een koperen blaasinstrument wordt vervaardigd van messing dit is een legering dat voornamelijk bestaat uit koper en zink. In de samenstelling bestaan niet alleen kwaliteiten (en daarmee verschillende prijsklassen), maar ook diverse gewichten. Een zwaardere kornet geeft een rijkere klank maar speelt ook 'zwaarder' en andersom.

Ventielpomp
De meeste kornetten kunnen d.m.v. de ventielpomp bepaalde tonen bijstemmen.

Stempomp
De kornet wordt gestemd door de stembuis verder of minder ver uit te trekken.

Embouchure
Onder embouchure verstaan we de wijze van aanblazen (La Bouche = Frans voor de mond). Door de embouchure ontstaan o.a. de persoonlijke klankvariaties per bespeler.

Onder embouchure vallen o.a.:

< Gebruik van de mondspieren
< Vorm en gebit
< De grootte van de monde en de resonerende holten
< Spanning van de wangen
< Stand en spierspanning van de lippen
< Positie en functie van de tong


Bezoekers van de bügel en kornet bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2