Je bent hier: Koper blaas Bügel en kornet bügel/ kortnet dempers
MMS_950x220

Bügel en kornet dempers (mutes)Om de klank van een bügel of kornet te dempen voor het studeren of om een bepaald klankeffect te bereiken zijn er diverse dempers (mutes). Dempers zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en modellen:

Materialen:
> Aluminium
> Hout of spaanplaat
> Kunstof
> Staal of koper

mutecup1

Cup

Een cup mute is direct te herkennen aan zijn kapje. Deze demper zorgt voor een zachtere omfloerste klank omdat de klank ver wordt gedempt voordat het de beker verlaat. De cup mute wordt gebruikt in symfonie orkesten en voor solopartijen en geeft een gelijkmatige klank in alle registers.

mutevelvet1

Bucket (velvet)

Bij het zien van deze demper is de naam 'bucket' (emmer) direct verklaart. Deze demper is gevuld met zachte materialen waardoor de klank zacht en rond wordt ofwel 'velvet' (fluwelig).

muteharmon

Harmon

De harmon mute noemt men ook wel naar het geluid wat de demper produceert: wahwah-mute of wohwoh-mute. Deze demper bestaat uit twee delen: de body en de plunger. De demper kan met of zonder de plunger bespeeld worden. De typische 'wahwah' klank wordt verkregen doordat de trompettist de palm van hand voor de opening doet en weer weghaald. In de muziek wordt dit aangegeven met "+" boven de noot. Als er een "o" staat dan moet de demper zonder hand bespeeld worden.

muteplunger1

Plunger

De plunger mute heeft ook zijn naam te danken aan hoe deze eruit ziet (ontstopper). Met deze demper kan een zgn 'do-wah' effect worden bereikt door de demper voor de beker te doen en weer weg te halen. Met deze demper kan flink geëxperimenteerd worden.

muteoefen1

Practice (oefen)

De 'oefen' demper wordt ook wel hoteldemper genoemd en is voornamelijk om minder geluidsoverlast te veroorzaken. Hiermee kan geoegfend worden zonder dat andere dat horen.

Peacemaker
Dit is een ander soort oefendemper, waarbij het geluid via oordopjes wordt versterkt.
muteebrass1 Silent / E-brass

De Silent Brass en E-brass zijn beide oefendempers met een microfoon in demper. De klank wordt via de bijgeleverde versterker versterkt en is via de hoofdtelefoon te beluisteren. Op de versterker kan nog een tweede instrument worden aangesloten (bijv. een keyboard) en er kan met een CD worden meegespeeld.

mutestraight2

Straight

Dit is de bekendste en meest gebruikte demper. De klank wordt hierdoor geknepen waardoor het aan helderheid verliest. In een muziekstuk wordt het gebruik van de demper aangegeven met de term 'con sordino'.

Bezoekers van de bügel en kornet bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2