Je bent hier: Home | muziekinstrumenten: Over akoestiek
MMS_950x220

Definitie akoestiek

Akoestiek betekent letterlijk: de leer van de geluidsvoortplanting in ruimten.De akoestische omstandigheden kunnen een voordelig of juist nadelig effect op de klankkwaliteit van een muziekinstrument hebben. Van invloed op de akoestiek zijn ondermeer:

1. De inhoud (volume) van een ruimte
Een instrument moet voor bespeler en luisteraar zijn klank op een aangename manier afgeven. De grote van de ruimte heeft hier invloed op, ieder instrument vraagt om zijn eigen ruimte. Een blokfluit klinkt vanwege zijn volume en klankkarakter in een kleine ruimte goed, een pijporgel vraagt om een veel grotere ruimte om dit te bereiken.

2. De vorm van een ruimte
Ook de vorm van de ruimte is zeer belangrijk voor een goede klankweerkaatsing. Zo kan een ronde zaal een vervelende weerkaatsing van de toon geven.

3. De materialen in een ruimte
Materialen die een nadelig (absorberende) effect hebben op de helderheid van de klank zijn o.a.; baksteen, zachtboard, schrootjeswanden, gordijnen en vloerbedekking. Materialen die een nadelig (versterkende) werking op de helderheid van de klank hebben zijn o.a. stenenvloeren en muren. Materialen die een positieve effect hebben (verfraaien van de boventonen) zijn houten vloeren en wanden.

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2