Je bent hier: Toets Digitale piano digitale piano modellen
MMS_950x220

Digitale piano modellen

Er zijn verschillende soorten digitale piano's. Naast de standaardmodellen voor huiskamergebruik, in tal van uitvoeringen, bestaan er onder meer ensemblepiano's, portable piano's en stage piano's. De silent piano is een opvallend instrument in dit rijtje: het is een akoestische piano met een ingebouwde digitale klankmodule, die dezelfde mogelijkheden biedt als een digitale piano.

homepianoHome digitale piano
De meeste digitale piano's zijn bedoeld voor huiskamergebruik. De behuizing lijkt veel op die van een akoestische piano, waarbij digitale modellen eigenlijk altijd lager zijn. Onderlinge verschillen tussen digitale huiskamerpiano's zijn onder meer te vinden in klankkwaliteit (samplingtechniek, versterking, luidsprekers), de kwaliteit van het klavier en de extra mogelijkheden van het instrument. Vergeleken met keyboards bieden deze piano's een beperkte keuze aan klanken.

Vrijwel alle digitale piano's zijn voorzien van een gewogen klavier, waarmee de speelaard van een akoestische piano zo goed mogelijk geïmiteerd wordt. Bij betere instrumenten hebben de toetsen in het basregister ook een zwaarder spelgevoel dan de (hoge) discanttoetsen, die bij een akoestisch instrument immers lichtere hamers in beweging brengen.

Ensemble of ritme digitale pianoensemble_piano
Een ensemblepiano is eigenlijk een combinatie van een digitale huiskamerpiano en een keyboard. Naast de mogelijkheden van een piano biedt het instrument meestal honderden klanken, een uitgebreide sequencer waarmee u uw eigen spel kunt opnemen en een virtueel orkest dat uw spel op gepaste wijze begeleidt, in welke stijl dan ook. De extra features maken het instrument nauwelijks groter, maar wel iets zwaarder dan een gewone digitale piano. Een ensemble piano, rhythm piano of intelligent piano weegt meestal tussen de 50 en 80 kilo.

silentpianoSilent piano
Silent piano's of hybride piano's bieden het beste van twee werelden: het zijn akoestische piano's met een digitale klankmodule. Als er in stilte geoefend moet worden - of als er een niet-akoestische pianoklank gewenst is - wordt de ingebouwde stilschakeling geactiveerd zodat de hamers de snaren niet meer raken; het geluid komt dan uit de vanaf het klavier en met de pedalen getriggerde klankmodule. Klankmodules variëren sterk in de features die ze bieden: er zijn modellen met heel beperkte mogelijkheden naast uitvoeringen met uitgebreide opnamemogelijkheden en een grote keuze uit klanken. In principe is van elke akoestische piano of vleugel ook achteraf een silent instrument te maken.

Digitale vleugel digitale_vleugelNaast digitale piano's zijn er ook digitale vleugels. De wat grotere afmetingen betekenen meer ruimte voor een goed weergavesysteem met meer en/of grotere luidsprekers. Digitale vleugels zijn meestal kleiner dan akoestische, met een enkel instrument van 175cm als - letterlijk en figuurlijk - grote uitzondering.

Portable piano
Portable piano's zijn eenvoudige lichtgewicht instrumenten die vaak met een bijpassend onderstel aangeboden worden. Ze hebben meestal geen gewogen klavier en spelen daardoor meer als een keyboard dan als een echte piano. De kleinere modellen hebben bovendien minder toetsen (76 in plaats van 88). Door de lichtere versterker en luidsprekers is de klankweergave beperkt.

stagepianoStage piano
Stage piano's zijn, zoals de Engelse naam al aangeeft, bedoeld voor podiumgebruik. Ze lijken uiterlijk op portable piano's, maar ze zijn aanzienlijk robuuster en zwaarder uitgevoerd. Een onderstel voor deze vooral op professioneel gebruik gebouwde instrumenten wordt eigenlijk nooit meegeleverd. Omdat stage piano's meestal via een zaalinstallatie (PA), actieve monitors of speciale keyboardversterkers uitversterkt worden, zijn er vaak geen versterkers en luidsprekers ingebouwd. Is dat wel het geval, dan zijn ze bedoeld om te oefenen. Het spreekt voor zich dat stage piano's meestal over uitgebreide aansluitmogelijkheden beschikken.

Bezoekers van de digitale piano bezochten ook

andere onderwerpen over de digitale piano: digitale piano kopen, geschiedenisaccessoires, modellen, onderhoud, MIDI, tijdschriften, vaktermen.


MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2