Je bent hier: Drum Drumstel drumstokken
MMS_950x220

Drumstokken

drumstokken1Stokken zijn er in vele soorten en maten, belangrijk is om de juiste 'balans' te vinden in een drumstok. Dit is per drummer anders. Belangrijke verschillen in drumstokken zijn:

> gewicht
> lengte
> diameter
> tip

Deze kenmerken worden door fabrikanten aangeduid met een modelnummer. Standaardmodelnummers zijn: 5A, 7A, 5B, 2B

drumstokGewicht
Het gewicht van een drukstok varieert tussen de 45 gram en de 65 gram. Een gemiddelde drumstok ligt rond de 50 gram. Lichte drumstokken worden veelal gebruikt voor jazz terwijl zwaardere stokken worden gebruikt voor pop en de zwaarste voor o.a. hardrock.

Lengte
De lengte van drumstokken loopt minder uiteen dan het gewicht. Deze varieert van 40 cm tot en met 41 cm. Ook hier gaat dezelfde verdeling op als bij het gewicht. Hoe groter de drumstok, des te 'zwaarder' de muziekstijl is.

Diameter
De diameter (dikte) van een drumstok varieert tussen de 6 mm en 8 mm.

Tipdrumstokken2
De tip van de drumstok vormt voor een belangrijk deel de klank. Tips worden gemaakt van nylon of van hout. De nylon tips klinken iets helderder dan een houten tip en slijten ook minder snel. Hoe groter de tip geeft een vollere klank dan een kleine tip. De ovale vorm van sommige tips voorkomt minder snel krijgen van deuken in het vel.

Materiaal
Drumstokken worden vervaardigd van een harde houtsoorten zoals hickory eiken en esdoorn (maple). Sommige fabrikanten maken vanwege de langere levensduur kunstof drumstokken.

drumbrushesBrushes
Naast de drumstokken worden de brushes veel gebruikt. Vooral jazzdrummers vegen ermee over hun snaredrum. Deze 'vegers' worden gemaakt van dunne matalen of nylon haren.

Merken
Enkele bekende drumstokmerken zijn:

> Agner
> Akangatide
> Aquarian
> Ayotte
> Gope
> Pro-Mark
> Regal Tip
> Rimshot
> Supercussion
> Vater
> Vic Firth
> Wincent
> Yamaha
> Zildjian

Bezoekers van drumstel bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2