Je bent hier: Hout blaas Dwarsfluit en piccolo dwarsfluit kopen
MMS_950x220

Dwarsfluit kopen

Het kopen van een dwarsfluit kan best lastig zijn. Dwarsfluiten zien er namelijk van de buitenkant er bijna allemaal hetzelfde uit. Dan is het handig om een aantal basis kenmerken te kennen, hieronder vind je de belangrijkste onderdelen van een dwarsfluit.dwarsfluit_kopen


Embouchure
Onder embouchure verstaan we de wijze van aanblazen (La Bouche = Frans voor de mond) Door de embouchure ontstaan o.a. de persoonlijke klankvariaties per bespeler. Onder embouchure vallen o.a.:

> Gebruik van de mondspieren
> Vorm van het gebit
> De grootte van de mond en resonerende holten
> Spanning van de wangen
> Stand en spierspanning van de lippen
> Positie en functie van de tong

assenScale
De zuiverheid van een fluit heeft te maken met de scale, dit is de plaatsing en de grootte van de toongaten. Ook van invloed op de zuiverheid is de juiste afstelling van de kleppen.

Stemkruk
Het stemmen van een dwarsfluit wordt gedaan door middel van het uit-trekken van de kop. Allereest moet de dwarsfluit ingespeeld zijn (verwarmd) om de fluit goed te kunnen stemmen. Achter de kop bevindt zich de stemkurk en deze moet precies op de goede plaats zitten om een goede stemming te verkrijgen. Door middel van een wisserpen is de positie van de stemkruk te veranderen.

Materiaal materiaal
Een dwarsfluit wordt gemaakt van diverse materialen:

> Nieuwzilver (verzilverd)
> Verguld (laagje massief zilver)
> Massief zilver
> Hout; grenadillo, een harde Afrikaanse ebbenhout soort of zachtere houtsoorten zoals buxus- en kokoshout
> Kunstof (plastic)

Wanden
De dikte van de wanden van een fluit beïnvloeden de klankkleur. Fluiten met dikkere wanden klinken vaak ook 'dikker' en bieden meer volume, maar de aanspreekbaarheid is moeilijker.

kleppenKleppen
Een dwarsfluit heeft 16 kleppen die door 9 vingers bediend worden. In feite is de klep is een verlenging van de vingertop en om het toongat volledig af te sluiten is het voorzien van polsters. Deze polsters zijn bekleed met vilt en leer en moeten o.a. waterdicht zijn, niet verharden en gelijkmatig afsluiten. De conditie van de polsters en de afregeling van het kleppensysteem is hierbij essentieel.

Mechaniek
Bij dwarsfluiten en piccolo's wordt er vaker over 'mechaniek' gesproken dan over 'applicatuur'. Hieronder verstaan we alle onderdelen (kleppen en assen etc.) die te maken hebben met de vingerzetting van de fluit. Het mechaniek kan van een ander materiaal gemaakt zijn dan de fluit zelf. Er bestaan verschillende soorten mechanieken.

> meer informatie over dwarsfluit mechniek

Assen en veertjes voorachter
Om met 9 vingers de 16 kleppen te bedienen is er een ingenieus systeem van assen en veertjes aanwezig. De weerstand van deze assen en veertjes kunnen per instrument verschillen, maar zijn door een vakman af te regelen. Belangrijk is dat de vering van de kleppen in ieder geval gelijkmatig is.

Lipplaat
Op de kop van een metalen dwarsfluit bevindt zich de lipplaat of mondplaat, een houten dwarsfluit heeft geen lipplaat. Door een juiste blaastechniek (embouchure) stroomt de lucht in de buis en afhankelijk van de afdichting van de buis d.m.v. de kleppen klinkt er een toon. Om hogere tonen te verkrijgen is er een andere 'overblaas' techniek nodig. Sommige fluitisten kiezen een 'andere' kop afhankelijk van hun voorkeur.

Bezoekers van de dwarsfluit en piccolo bezochten ook

andere onderwerpen over de dwarsfluit en piccolo: dwarsfluit kopen, piccolo kopen, accessoires, geschiedenis, mechaniek, onderhoud, tijdschriften, boeken, leren spelen.


MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2