Je bent hier: Toets Digitale piano geschiedenis digitale piano
MMS_950x220

Geschiedenis van de digitale piano

De digitale piano is nog maar heel jong: de eerste instrumenten werd in 1983 geïntroduceerd. Het waren de opvolgers van de rond 1945 gelanceerde elektrische piano.

fender_rhodesIn eerste instantie was het de bedoeling om een elektrische piano te bouwen die net zo zou klinken als een akoestische, maar dat is nooit gelukt. Ook instrumenten die van echte pianosnaren voorzien waren, hadden toch vooral altijd hun heel eigen 'elektrische' karakter. Andere variaties, zoals de met metalen tongen uitgeruste Fender Rhodes, zijn tot op de dag van vandaag geliefd om hun specifieke klank. Het is dan ook niet voor niets dat deze en andere elektrische pianoklanken ook in digitale piano's terug te vinden zijn.

pf15De Fender Rhodes Mark 1, een klassieker onder de elektrische piano's, werd rond 1970 op de markt gebracht. Een kleine tien jaar later kwam Yamaha met twee instrumenten die met pianosnaren werkten. Dat waren de voorbodes van de PF-10 en de PF-15, de eerste twee piano's waarin met digitale technieken werd gewerkt: de klanken van deze instrumenten zijn vastgelegd in samples, ofwel digitale opnames. De samplingtechniek werd al snel door andere fabrikanten overgenomen, en is nu in elke digitale piano terug te vinden.

elektrischepianoSinds dat prille begin heeft de digitale piano een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Zo zijn de klavieren voorzien van steeds betere systemen waarmee de speelaard van een akoestisch instrument geïmiteerd wordt, en kunnen steeds meer piano's hun ongedempte virtuele snaren ook laten meeklinken met de aangeslagen tonen - en de techniek staat natuurlijk niet stil.

Bezoekers van de digitale piano bezochten ook

andere onderwerpen over de digitale piano: digitale piano kopen, geschiedenisaccessoires, modellen, onderhoud, MIDI, tijdschriften, vaktermen.


MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2