Je bent hier: Gitaar Akoestische en elektrische gitaar geschiedenis gitaar
MMS_950x220

Geschiedenis - klassieke gitaar

Gitaren behoren tot de grote groep instrumenten die chordofonen genoemd worden. Men brengt ze tot klinken door snaren in trilling te brengen. Als voorloper van alle chordofonen wordt de muziekboog beschouwd, die via een snaar op de meest eenvoudige manier klanken voortbrengt. De beperkte muzikale mogelijkheden van de boog werden uitgebreid door het toevoegen van snaren van verschillende lengten, waardoor verschillende toonhoogten verkregen werden.

gitaar3De Grieken hadden twee soorten lieren, de lyra en de kithara. De kithara geldt als oorsprong van het moderne woord gitaar. Chordofonen werden door heel Europa verspreid door de Romeinen die de kithara en pandura bespeelden. De Moorse invasie bracht in de 8e eeuw een aantal luitachtige instrumenten naar Spanje onder andere de ud, rebab en quitara. In de vier daaropvolgende eeuwen werden chordofonen met halzen in heel Europa populair. Ze werden in vele soorten en maten gebouwd.

De eerste echte gitaren komen we tegen in de vroege renaissance. Ze konden zich van de andere snaarinstrumenten uit die periode en van hun voorgangers onderscheiden door hun 8-vormige klankkast. Sindsdien is de gitaar groter geworden, de klankkast werd breder en de 8-vorm duidelijker. Ook werden er veranderingen aangebracht in het aantal snaren en de stemming.

Tot de huidige generatie gitaren behoren de moderne klassieke gitaar, de flamencogitaar, de folkgitaar en de elektrische gitaar. Tot in het midden van de 19e eeuw werd er geen onderscheid gemaakt tussen een klassieke gitaar en een flamencogitaar. Beide vormen zijn voortgekomen uit de Spaanse gitaren uit het begin van de 19e eeuw. De Amerikaanse folkgitaar dook pas op rond 1900. Ook deze kwam voort uit oudere vormen, zoals de met darm bespannen gitaren, die emigranten uit Europa hadden meegenomen, en de gitaren uit Mexico waar het instrument met de verovering door de Spanjaarden in de 16e eeuw zijn intrede deed.

De folkgitaar was weer de voorloper van de elektrische gitaar: de eerste akoestische elektrische gitaar uit de twintiger en dertiger jaren waren, op het element na, vrijwel gelijk aan de folkgitaren uit die tijd. De massieve elektrische gitaren, die na de Tweede Wereldoorlog verschenen, verschilden zoveel van de andere gitaren dat men zich ging afvragen of ze wel tot de gitaren gerekend konden worden. Hoewel massieve gitaren anders klinken en geheel afhankelijk zijn van de elektronische versterking van de snaren, staan ze toch dicht bij de akoestische gitaren.


Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2