Je bent hier: Gitaar Akoestische en elektrische gitaar gitaar accessoires
MMS_950x220

Gitaar accessoires

Hieronder tref je diverse gitaar accessoires aan zowel voor de akoestische als de elektrische gitaar.

Draagbanden
Om de gitaar ook makkelijk staand te bespelen zijn er diverse soorten draagbanden.

footcontroller1bEffectpedalen
Veel gitaristen gebruiken effectepedalen om een bepaald effect aan de klank toe te voegen. Veel gebruikt effectpedaal is 'distortion', hiermee wordt de klank vervormt en ruiger, andere 'vervormers' zijn: overdrives, crunches, boorsters en fuzzboxen. Andere soorten effectpedalen zijn chorus (ruimtelijk effect), reverb (nagalm) en delay (echo).

Elementen humbuck
Op een elektrische gitaar bevinden zich standaard diverse elementen die het signaal van de klank omvangen en via de versterker versterken. Deze elementen kunnen ook vervangen voor andere (betere) elementen of voor elementen die een andere klank weergeven.

Gitaarpolish
Om de lak van de gitaar te onderhouden bestaan er speciale poetsmiddelen. Veel fabrikanten hebben een aantal van deze middelen in hun assortiment.

hygrometer2Hygrometer
Klimaat- en temperatuurveranderingen kunnen de spanning binnen de gitaar snel wijzigingen. Droogte kan de gitaar doen krimpen, waardoor de spanning verhoogd en hierdoor kan de hals krom trekken. Voor het meten van de relatieve luchtvochigheid is een hygrometer nodig. Veel gebruikte hygrometers zijn haarhygrometers, maar deze zijn minder nauwkeurig en moeten vaak geijkt worden. Voor een precieze meting is een digitale thermo-hygrometer de beste keus.

> meer informatie over luchtvochtigheid

Koffer of hoes
Ter bescherming tegen weersinvloeden en beschadigingen is een goede (gewatteerde) hoes een goede aanschaf. Een gitaarkoffer is degelijker en sterker dan een hoes.

Kruk of stoel stoel1
Voor een juiste speelpositie is een goede zitpositie van essentieel belang. Een speciale gitaarstoel geeft meer steun in de rug, waardoor rugklachten en vermoeidheidsverschijnselen minder snel optreden.

Lessenaar
Voor het spelen van bladmuziek zijn er diverse soorten bladmuziek-lessenaars. Van lichtgewicht opvouwbare modellen, metalen orkestlessenaars tot prachtig houtgesneden lessenaars.

bladstand3Lessenaarlampje
Om voldoende licht op de bladmuziek te krijgen zijn er speciale lessenaarlampjes. Deze lampjes zijn geschikt voor orkestlessenaars en worden aan de bovenkant bevestigd.

Metronoom
Een metronoom kan een handig apparaat zijn bij het studeren of het vaststellen van het tempo. De afgebeelde metronoom is tevens een stemapparaat.

Plectrum plectra1
Plectrums zijn er in vele modellen, groottes en hardheden. De dikte van het plectrum is een persoonlijke keuze; een dikker plectrum geeft een dikker en vollere klank.

Polish
Voor het schoonhouden en onderhouden van een gitaar zijn er diverse poetsmiddelen. Informeer bij een specialist welke middelen het beste zijn, en op welke manier het gebruikt moet worden

recorder1Recorder (opname)
Er zijn speciale recorders om een goede opname te kunnen maken. Op deze recorders kunnen meerdere instrumenten aangesloten worden en tevens is het opnamevolume per instrument instelbaar.

Slagplaat
Wanneer een gitaar geen slagplaat heeft en de bespeler wil met een plectrum spelen dan is het aanbrengen van een slagplaat een optie tegen beschadigingen.

Snoeren snoer2
Om de gitaar aan te sluiten op de versterker is een snoer noodzakelijk en deze zijn er diverse soorten. Hoe hoger de kwaliteit van het snoer, hoe beter het signaal wordt doorgegeven aan de versterker. Er ontstaat dan dus minder 'ruis'. Om de geluidskwaliteit optimaal te houden, mogen snoeren niet langer zijn 5 meter.

Standaard
In de gitaarstandaard kan de gitaar veilig neergezet worden, zodat het instrument niet kan vallen en dus de kans op beschadigen gering is.

tuner2b_1Stemvork of stemapparaat
Met een stemvork (A-440 herz) kan een gitaar gestemd worden, ook zijn er stemfluitjes met alle 6 de tonen. Een stemapparaat maakt het stemmen makkelijker omdat hier de aangeslagen toon d.m.v. een wijzer aangeeft of de toon naar boven of naar beneden gestemd moet worden.

Versterking akoestische gitaar
Wanneer het akoestische volume van een gitaar niet voldoende is kan deze worden uitversterkt. Hiervoor zijn er speciale elementen met een microfoon op de markt die op de gitaar geplaatst kunnen worden en uitstekend versterken.

Versterkers combo1
Een elektrische (bas) gitaar vereist een versterker. Een versterker bepaald in belangrijke mate de klank(kleur) en de kwaliteit van het geluid. Andere verschillen in versterkers zijn de mogelijkheden (bijv. effecten, hoofdtelefoonaansluiting) en de constructie. Een basgitaar vraagt om een zwaardere versterker dan een elektrische gitaar

voetstand1Voetensteun
Speciaal voor gitaristen zijn er een verstelbare voetensteunen. Hierdoor kan iedere gitarist een goede speelhoogte instellen.


Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2