Je bent hier: Gitaar Akoestische en elektrische gitaar gitaar elementen
MMS_950x220

Gitaar elementen

gitarist1De elektrische elementen zijn de belangrijkste onderdelen die het vermogen, de vervorming, kwaliteit en bereik van de gitaar bepalen. Omdat de klank bij de brug anders klinkt dan bijvoorbeeld bij de hals zijn er verschillende elementen:

> brugelement (bridge pick-up)
> halselement (neck pick-up)

Sommige gitaren hebben nog een derde element:
> middenelement (middle pick-up)

Door middel van een elementschakelaar kan de gitarist bepalen welk element er wordt gebruikt en in welke stand. Er bestaan zeer veel verschillen in elektromagnetische elementen, deze zijn te verdelen in twee basisgroepen:

1. element met enkele spoel
2. humbucking element

Enkelspoels-elementen (single coil) singlecoilElementen met enkele spoel bestaan uit een rol geëmailleerd koperdraad gewikkeld om een klos, waar de polen doorheen steken, die kunnen bestaan uit en enkele staafmagneet (één pool), aparte magneten voor elke saar of één of meer ijzeren pennen die gemagnetiseerd worden door een magneet onder de spoel. De type, vorm en maat van de magneet bepalen het krachtveld. Hoe groter het aantal wikkelingen op de spoel (hoe fijner het draad is) hoe makkelijker een groot vermogen bereikt wordt. Hoe groter het aantal wikkelingen en een dunnere soort draad gebruikt wordt, hoe minder de gevoeligheid voor hoge frequenties.

Dubbelspoels-elementen (humbuckers) humbuckOok 'humbucking' elementen zijn er in vele soorten en maten. Als basis hebben ze twee spoelen en twee paar polen. Terwijl elementen met enkele spoel de trillingen van de snaren maar op één punt opvangen, reageren humbuckers op twee punten op de snaren. Hierdoor vallen de zeer hoge boventonen die boven de twee polen van het element een golflengte hebben met een tegengestelde fase weg. Het gevolg is dat de hoge boventonen worden weggehaald waardoor een zachtere klank ontstaat. Er zijn 'superhumbucking'elementen (hebben drie krachtige magneten) en 'middengevoelige' humbuckers.


Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2