Je bent hier: Gitaar Akoestische en elektrische gitaar gitaar onderhoud
MMS_950x220

Gitaar onderhoud

Een goed onderhouden instrument geeft meer speelplezier en inspiratie en vraagt om een aantal simpele aandachtspunten.

Hoes of koffer
Om het instrument te beschermen tegen beschadigingen en weersinvloeden is een goede kist of foudraal een vereiste.

Gitaarreparatie brug1
Laat een gitaar repareren door een erkende reparteur zodat een vakkundig gebeurd en teleurstelling en kosten worden voorkomen. Een slecht functionerende gitaar met bijv. rammelingen geeft ergernis en vermindert daardoor het speelplezier.

Afstellen
Door het gebruik verandert de afstelling van onderdelen zoals de brugzadels, de hals en de topkam. Hierdoor veranderd de actie (action) van de gitaar, waardoor deze moeilijker wordt om te bespelen. Het afstellen van de juiste actie (verhoudingen) vraagt om veel deskundigheid, het inschakelen van een reparateur verkomt ernstige gebreken.

Snaren
tremolo1
Door gebruik en invloed van transpiratie, ongelijkmatige slijtage en afplatting bij de toets kan onzuiverheid van een snaar ontstaan, vervangen is dan de enige oplossing. Het schoonmaken van de snaren heeft naast een visueel effect ook positieve invloed op de klank, hiervoor zijn speciale snaarreinigers.

Bij de keuze van snaren is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de gitaar. Goedkope snaren worden vervaardigd van goedkoper materiaal en zijn minder zuiver van klank en gaan minder lang mee. 

>> meer informatie elektrische gitaarsnaren
>> meer informatie akoestische gitaarsnaren

hygrometer2Luchtvochtigheid
Klimaat- en temperatuurveranderingen kunnen de spanning binnen de gitaar snel wijzigingen. Droogte kan de gitaar doen krimpen, waardoor de spanning verhoogd en waardoor de hals kan gaan krom trekken. Een juiste luchtvochtigheid bevindt zich tussen de 50-70%.

Voor het meten van de relatieve luchtvochtigheid is een hygrometer nodig. Veel gebruikte hygrometers zijn haarhygrometers, maar deze zijn niet echt nauwkeurig en moeten vaak geijkt worden. Voor een precieze meting is een digitale thermo-hygrometer de beste keus.

Poetsen polish
Met een speciale gitaarpolish (guitar polish) kan de body schoon gemaakt worden. Welke polish gebruikt kan worden is afhankelijk van de afwerking. De toetsen en frets kunnen met een fingerboard oil schoongemaakt en onderhouden worden.

Elementen van een elektrische gitaar
Ook de elementen kunnen in hoogte worden afgesteld, sommige elementen kunnen per snaar ingesteld worden. Goed afgestelde elementen voorkomt rammelingen. Ook voor het afstellen van de elementen is deskundigheid gevraagd.


Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2