Je bent hier: Koper blaas Bügel en kornet
MMS_950x220

Bügel en kornet - home

Koperen blaasinstrumenten hebben een heel eigen klankkarakter en zijn daarom met geen enkel ander muziekinstrument te vergelijken. De ontwikkeling van de instrumenten is eigenlijk vrij conservatief geweest, maar hun rol werd in de loop der eeuwen vrij groot. In het begin werden ze ingezet bij de krijgshaftige Romeinen als heroïsch signaaleffect en daarna om de komst van vorsten en koningen aan te kondigen door middel van fanfares. Later werden diverse familieleden van de koperen blaasinstrumenten gewaardeerd in de jazz en bij moderne dansorkesten. In de moderne symfonieorkesten geven deze groep instrumenten de glans en cachet aan het klankspectrum van het orkest.

Koperen blaasinstrumenten worden ingedeeld in twee groepen: scherp koper en zacht koper. Deze indeling zegt voornamelijk iets over het verloop van de buis deze is bij zacht koper conisch (wijd uiteenlopend) en bij scherp koper cilindrisch (rechte buis).

bugelBügel

De bügel heeft een ruime, conische boring en een 'brede' klank. De militaire bügel heeft geen ventielen en wordt gebruikt voor het geven van diverse signalen. Toen men later de bügelklank voor orkestdoeleinden wilde gebruiken, werden er ventielen toegevoegd. In deze vorm wordt het instrument ook wel 'Flügelhorn' genoemd. De Flügelhorn produceert een fraaie wat weke toon. Ook in de jazz heeft men daarvan gebruik gemaakt (Miles Davis). De lager gestemde leden van de Flügelhornfamilie worden bespeeld met de klankbeker omhoog. Dit zijn de tenorhoorn, de baritonhoorn en het eufonium (in feite hetzelfde instrument als de tuba). Deze instrumenten worden voornamelijk in koperorkesten gebruikt vanwege hun ronde klankkleur.

>> naar bügel kopen
>> naar bügel modellen

kornetKornet

De kornet is de afstammeling van de posthoorn, waarmee de postkoets in vroeger tijden zijn komst aankondigde. De kornet of cornet-à-pistons ontstond rond 1825 in Frankrijk en ziet er uit als een trompet, maar dan met een conische boring. De kornet heeft een 'ronde' klank en is minder briljant dan de trompet, maar minder week dan de bügel. Er zijn twee soorten kornetten het 'Britse model' (of Europese- of Engelse kornet genoemd) en het 'Amerikaanse model'. Het Britse model is korter en lijkt daardoor meer op een bügel, terwijl het Amerikaanse model meer op een trompet lijkt. De lengte van de buizen zijn wel even lang als die van een trompet. De verschillen hebben natuurlijk een uitwerking op de klank. Zo klinkt het Britse model ronder en zachter dan de Amerikaanse versie.

>> naar kornet kopen
>> naar bügel modellen


Bezoekers van de bügel en kornet bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2