Je bent hier: Toets Digitale piano
MMS_950x220

Home digitale piano

digitalepianoEen digitale piano is een imitatie van een normale (akoestische) piano, waarbij de klank door middel van een versterker en speakers wordt weergegeven. Werd voorheen de klank via analoge geluidsgolven (elektrische piano) nagebootst, tegenwoordig wordt dit via een digitale techniek verkregen. Deze digitale techniek wordt 'sampling' genoemd. Bij het samplen wordt de klank van een akoestisch instrument opgenomen en omgezet in digitale informatie. Door deze digitale techniek blijven vele details bewaard, waardoor de klank natuurgetrouw klinkt.

Voorbeelden van enkele benamingen van sampletechniek door verschillende fabrikanten zijn:

AWM / Advanced Wave Memory
PCM / Pulse Code Modulation
ASA / Advanced Structure Adaptive
NSR / Natural String Resonance
ART / Advanced Realease Technology
TSS / True Stereo Sampling

akoestischepianoDigitaal of akoestisch?
Door de andere klankopwekking blijven er altijd verschillen tussen een digitale piano en een akoestische piano bestaan. Er zijn te veel akoestische elementen die niet digitaal te vangen zijn. Dit is te vergelijken met een CD-opname van een orkest. Hoe goed de opname en afspeelapparatuur ook zijn, het bereikt nooit dezelfde dimensie en kwaliteit als een 'live'concert. Deze verschillen zijn er ook tussen een akoestische of digitale piano. De één vervangt niet de ander, ieder instrument biedt zijn eigen mogelijkheden.

Mogelijkheden
Mogelijkheden van een digitale piano zijn o.a.

> weinig geluidshinder (speakers geven minder trillingen door dan een zangbodem)
> ongestoord dag en nacht spelen met hoofdtelefoon
> plaatsen van het instrument op iedere plek (bijv. zolder)
> spelen met meerdere klanken (bijv. pijporgel, klavecimbel, strijkers)
> uitbreidingsmogelijkheden (modules)
> digitale opnamemogelijkheid (sequencer)
> aan te sluiten op de computer

Modellen
In digitale piano's zijn er in vele modellen, iedere model heeft zijn eigen mogelijkheden. Enkele specifieke modellen zijn; ensemble, home, hybride, portable, silent en stage

>> meer informatie over digitale piano modellen

silentpianoNieuwste ontwikkeling; silent piano's
Sinds enige jaren bestaan er zgn. 'stille piano's'. Dit zijn akoestische piano's en vleugels die voorzien zijn van een systeem waarmee het instrument in een 'Silence mode' gezet kan worden. Hierdoor kan het instrument in een handomdraai ook via hoofdtelefoon bespeeld worden. De bespeler kan nu het instrument bespelen zonder iemand te storen.

>> meer informatie over silent piano's

Bezoekers van de digitale piano bezochten ook

andere onderwerpen over de digitale piano: digitale piano kopen, geschiedenisaccessoires, modellen, onderhoud, MIDI, tijdschriften, vaktermen.


MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2