Je bent hier: Gitaar
MMS_950x220

Home | akoestische én elektrische gitaar

Alles wat je specifiek weten wilt over kenmerken, modellen, accessoires, onderhoud, merken, winkels, tijdschriften, gitaarles en gitaarleraren.

Algemeen - akoestische, klassieke of Spaanse gitaar
De gitaar mag zich het meest populair onder de muziekinstrumenten noemen. De oorzaak hiervan heeft zowel praktische als muzikale factoren.

Allereerst valt de prijs van een goede gitaar reuze mee in vergelijking met andere instrumenten en is het instrument makkelijk overal mee te nemen. Het klankvolume is een ander voordeel, want een (klassieke) gitaar is zonder geluidsoverlast te bespelen. Maar het meest aantrekkelijk is dat de gitarist door de mogelijkheden om akkoorden te spelen, net als op een piano, als begeleider en als solist kan optreden. Veelzijdigheid is dus eigenlijk het kernwoord bij de omschrijving van een gitaar.

Algemeen - elektrische gitaar
In eerste instantie is de elektrische gitaar ontwikkeld om een luider klinkende akoestische gitaar te verkrijgen. Bij het uitversterken van een akoestische gitaar liep men tegen allerlei problemen aan. In het begin waren het Spaanse gitaren met versterkingselementen, de zgn. elektro-akoestische gitaren (deze bestaan nog steeds) en later bouwde men een gitaar waarbij er geen klankkast was, maar waar de elektrische elementen als 'klankkast' diende. Hierdoor ontstond een geheel nieuw geluid en daarmee muziekinstrument.

Door de jonge geschiedenis is ook de muziek voor de elektrische gitaar en bas vrij jong. Hoewel elektrische gitaren in eerste instantie een associatie oproept met 'hard rock', juist in lichte- en popmuziek zijn elektrische gitaren en bassen nauwelijks meer weg te denken.

Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2