Je bent hier: Koper blaas Trompet en trombone
MMS_950x220

Trompet en trombone

trompet_homeDe compleetste wegwijzer in de wereld van de trompet en trombone!

De koperen blaasinstrumenten hebben een heel eigen klankkarakter en zijn daarom met geen enkel ander muziekinstrument te vergelijken. De ontwikkeling van de instrumenten is eigenlijk vrij conservatief geweest, maar hun rol is in de loop van de eeuwen vrij groot. In het begin werden ze ingezet bij de krijgshaftige Romeinen als heroïsch signaaleffect en daarna om de komst van vorsten en koningen aan te kondigen door middel van fanfares. Later werden diverse familieleden gewaardeerd in de jazz en bij moderne dansorkesten. In de moderne symhponie orkesten geven ze de glans aan het klankspectrum van het orkest.

Koperen blaasinstrumenten worden opgedeelt in twee groepen: scherp koper en zacht koper. Deze opdeling zegt voornamelijk iets over het verloop van de buis deze is bij zacht koper conisch (wijd uiteenlopend) en bij scherp koper cilindrisch (rechte buis). De trompet en trombone behoren beide bij het scherpe koper.

Embouchure
Men spreekt vaak bij een trompet of trombone over 'embouchure'. Onder embouchure verstaan we de wijze van aanblazen (La Bouche = Frans voor de mond). Door de embouchure ontstaan o.a. de persoonlijke klankvariaties per bespeler. Bij een pianist heet dit 'toucher'. Onder embouchure vallen o.a.:
< Gebruik van de mondspieren
< Vorm en gebit
< De grootte van de monde en de resonerende holten
< Spanning van de wangen
< Stand en spierspanning van de lippen
< Positie en functie van de tong

trompet_home2Trompet
De trompet heeft een smalle cilindrische boring en pas over het laatste kwart van de lengte wordt de buis verwijd tot een klankbeker. De drie ventielen werken door middel van pistons, dit in tegenstelling tot de hoorn, waar de ventielen door middel van een draaimechaniek werken. De grondtoon van de trompet is Bes; door wijziging van de buislengte kan men dit veranderen in C en A. De trompet kan uiterst virtuoos worden bespeeld, met een volle toon over een groot bereik (toonomvang). Door plaatsing van verschillende soorten dempers kan de klankkleur worden veranderd. De gewone demper kan de klank onheilspellend en geknepen maken terwijl andere dempers een weker of zoemend effect veroorzaken. Hierdoor heeft de trompet meer klankkleur mogelijkheden dan andere koperen blaasinstrumenten. Deze speciale effecten worden voornamelijk gebruikt in de jazz en populaire muziekstijlen.

trombone_homeTrombone
De trombone heeft over tweederde van zijn lengte een cilindrische boring en verwijdt zich dan geleidelijk tot een klankbeker. Hierdoor is een rijke en krachtige mogelijk. De lengte (totaal 3,70 meter) van de buis is twee keer zo lang als een trompet en daardoor klinkt het instrument een octaaf lager dan een trompet. Alle tonen die zijn afgeleid van de boventonen en worden verkregen door de ‘coulisse’ (of schuif) in verschillende posities te bewegen. Door middel van doorgaande bewegingen met de coulisse verkrijgt men een glissando. Men gebruikt dezelfde soorten dempers als bij de trompet. De trombone is een niet-transponerend instrument. De meeste orkest musici gebruiken de tenor-trombone. Soms wordt in partituren de diepere bastrombone voorgeschreven. Voor dit doel kan de trombonist een aanzetstuk op het instrument zetten, waardoor de buis wordt verlengd en dus de toon wordt verlaagd. Er bestaan ook trombones met ventielen i.p.v. de coulisse, maar dit gaat vaak ten kosten van het specifieke klankkarakter van de trombone.

Bezoekers van de trompet en trombone bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2