Je bent hier: Home | muziekinstrumenten: Muziekgeschiedenis Impressionisme
MMS_950x220

Impressionisme

Het impressionisme wordt gekenmerkt door de zeer persoonlijke, soms verdroomde, weergave van het onderwerp waardoor de kunstenaar wordt geïnspireerd. Daarbij gaat het vooral om de verbeelding van de sfeer en de stemming van dit onderwerp. In de werken van de Franse schilders Monet en Renoir openbaart het impressionisme zich door de verfijnde kleurschakeringen en de vervagende lijnen en contouren.

Het muzikale impressionisme wordt o.a. gekenmerkt door:

> uiterst subtiele klankcombinaties (klankkleuren);
> toepassing van de oude kerktoonsoorten en hele-toonstoonladder; c toepassing van akkoordenverbindingen (harmonieën) die in strijd waren met toen geldende harmonieleer.

Componisten
De voornaamste impressionistische componisten zijn:

Claude Debussy (1862-1918)
Deze Franse componist is wel de belangrijkste muzikale impressionist. In zijn pianomuziek en ook in zijn composities voor orkest 'Prelude a l'apres-midi d'un faune', 'La Mer', 'Trois Nocturnes' en 'Iberia' bereikt het muzikale impressionisme een hoogtepunt.

Maurice Ravel (1875-1937)
Zijn muziek is kleurrijker en dynamischer dan die van zijn landgenoot Debussy. Een aantal van zijn werken is Spaans geörienteerd b.v. de 'Bolero', L'heure Espagnole' en de 'Rapsodie Espagnole'. Andere belangrijke werken zijn 'Ma mere l'oye' en de balletten 'Daphnis et Chloe' en 'La Valse'. Zijn orkestratie van Moussorgski's 'Schilderijententoonstelling' (oorspronkelijk voor piano) is een meesterwerk van instrumentatiekunst.

Muziekgeschiedenis op één website

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2