Je bent hier: Hout blaas Klarinet klarinet familie
MMS_950x220

Klarinet familie

De Klarinet familie bestaat uit een groot aantal leden:

esklarinetAs-klarinet
Dit is de kleinste klarinet en komt heel weinig voor en behoort tot de piccolo-groep. Deze klarinet wordt nog het meest gebruikt in militairebands in Australië.

Es-klarinet
Ook wel de 'baby-klarinet' genoemd omdat dit instrument de afmeting heeft van een blokfluit. De klank is heel helder en lijkt qua klankkleur op een piccolo.

D-klarinet
De D-klarinet is iets korter dan de C-klarinet en klinkt daardoor één toon hoger.

C-klarinetbesklarinet
Deze is iets korter dan de 'bes-klarinet' en klinkt één toon hoger. Deze klarinet is makkelijk te combineren met viool of piano omdat deze instrumenten allemaal dezelfde toonsoort hebben.

Bes-klarinet
Dit is de meest bekende en meest bekende klarinet, men noemt deze klarinet ook wel een sopraanklarinet.

A-klarinet
Deze klarinet is maar ietsjes groter dan de bes-klarinet en komt minder vaak voor. Men noemt deze klarinet ook wel Mozart-klarinet.

G-klarinet
Deze klarinet wordt voornamelijk gebruikt voor Turkse en Griekse folkmuziek. Men prefereert dan voornamelijk het Albert- of het Oehler systeem.

bassetteklarinetBassette-klarinet
De bassette klarinet (of bassette hoorn) staat in F (heel soms ook in A) en is er in een normale 'rechte' uitvoering of met een gebogen hals en beker.

Altklarinet
De alt staat in es en klinkt een octaaf lager dan de es-klarinet. Men noemt dit type klarinet ook wel 'harmony clarinets' omdat deze instrumenten gebruikt worden om de harmonieën te spelen ter begeleiding van de solist.

Basklarinet
Dit instrument is iets groter dan de altklarinet en staat in bes, maar es en c komen ook voor. Het instrument is behoorlijk zwaar en de bes-iuitvoering klinkt een octaaf lager dan de 'gewone' bes-klarinet en behoort ook tot de 'harmony clarinets'.

Contra-altklarinetcontra-altklarinet
De contra-altklarinet staat in es en klinkt dus een octaaf lager dan de altklarinet. Deze klarinet is er in een 'rechte' uirvoering' (zie foto), maar ook een 'gebogen' uitvoering komt voor. Ook dit instrument is een 'harmony clarinet'.

Contrabasklarinet
De contrabasklarinet staat in bes en klinkt daarmee een octaaf lager dan de basklarinet. Hoewel er bepaalde stukken voor dit instrument geschreven zijn, komt hij toch maar heel weinig voor. Deze klarinet komt voor als 'rechte' uitvoering, maar is er ook als 'u-model'. Dit u-model is dan volledig gemaakt van metaal.

subcontrabasklarinetSubcontrabasklarinet
Deze klarinet staat in es en klinkt nog eens een octaaf lager dan de contra-altklarinet, ofwel; dit is drie octaven lager dan de es-klarinet. Deze klarinetten zijn zeer zeldzaam en daarme ook erg kostbaar.


Bezoekers van de klarinet bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2