Je bent hier: Hout blaas Klarinet klarinet kopen
MMS_950x220

Klarinet kopen

Het kopen van een klarinet kan best lastig zijn. Klarinetten zien er namelijk van de buitenkant er bijna allemaal hetzelfde uit. Dan is het handig om een aantal basis kenmerken te kennen, hieronder vind je de belangrijkste onderdelen van een klarinet:

klarinetkopen


klarinetrietjeRiet
Het riet zorgt er voor dat de geblazen lucht wordt om gezet in trillingen. Riet wordt gesneden uit stengels van een bamboesoort (arundo donax) en is verkrijgbaar in verschillende maten en kwaliteiten. Voor het bespelen moet het rietje nat gemaakt worden waardoor het beter trilt. Hoe hoger het rietnummer ( van 1 tot en met 5) hoe stugger het riet. Een lichte riet speelt 'lichter', maar geven een dunner geluid. Op een zware riet moet je harder blazen, maar geeft meer volume en een vollere klank.

> meer informatie

Mondstuk klarinetmondstuk
Het mondstuk heeft een belangrijke invloed op de artistieke prestaties van de bespeler. Iedere klarinettist heeft zijn eigen embouchure en heeft daarvoor een passend mondstuk en rietsoort nodig. Een mondstuk kan gemaakt zijn van diverse materialen zoals (in volgorde van gebruik) eboniet, kristal of glas, plastic metaal of zilver.

> meer informatie

Boring
Met de boring van een klarinet wordt de wijdte van de buis bedoelt en deze wordt aangegeven in inches. Er bestaat onderscheid tussen klarinetten met een 'smalle' en een 'wijde' boring. De buis begint cilindrisch (van wijd naar smal) en eindigt conisch (van smal naar wijd). De maten tussen deze verhoudingen is de boring. Door deze verschillen ontstaan er klankverschillen. Er zijn twee belangrijke type klarinetten: Duitse en Franse. Beide instrumenten hebben niet alleen hun eigen typische klankeigenschappen, maar kunnen ook verschillen in mechanieken, mondstuk en rieten.

klarinetkleppenKleppen
Een klarinet heeft 17 kleppen en kan daarmee 24 toongaten afdekken. De klep is een verlenging van de vingertop en om het toongat volledig af te sluiten is het voorzien van polsters. Deze polsters zijn bekleed met vilt en leer en moeten o.a. waterdicht zijn, niet verharden en gelijkmatig afsluiten. De conditie van de polsters en de afregeling van het kleppensysteem is hierbij essentieel.

Materiaal
De body van een klarinet wordt gemaakt van grenadillo, een harde Afrikaanse ebbenhout soort. De kwaliteit van de body is o.a. afhankelijk van de fijnnervigheid en het droogproces van het hout. Om de nadelige werking van vocht op het hout te voorkomen wordt de boring geolied. Een van kunststof vervaardigde klarinet heeft geen enkele last van vocht, maar zo'n instrument bezit hierdoor minder karakteristieke eigenschappen.

Beker klarinetbeker
De beker zorgt voor het afronden van de klank en een voor grotere resonantie. Daarbij is de vorm, gewicht en houtsoort van de beker van belang. De ring van de beker heeft geen akoestische voordelen, maar is ter bescherming van de rand.

klarinet_grootMechaniek
Naast het verschil in boring, verschillen klarinetten ook in mechaniek. We onderscheiden:

> Albert-systeem (Deutsche System), meestal op Duitse klarinetten

> Oehler-systeem, meestal op professionele Duitse klarinetten

> Boehm-systeem (Frans systeem), meest gebruikte systeem, vaak gebruikt op zowel Franse, maar ook op Duitse klarinetten vanwege het makkelijkste mechaniek.

Applicatuur
Onder applicatuur verstaan we alle onderdelen (kleppen en toetsen etc.) die te maken hebben met de vingerzetting van de klarinet. De kleppen worden gemaakt van; nikkel, nikkel-messing of zilver. Nikkel wordt het meeste gebruikt omdat dit het minste onderhoud vergt.

Assen en veertjes
Om met tien vingers 17 kleppen te bedienen is er een ingenieus systeem van assen en veertjes aanwezig. De weerstand van deze assen en veertjes kunnen per instrument verschillen (smaakkwestie), maar zijn ook af te regelen. Belangrijk is dat de vering van de kleppen in ieder geval gelijkmatig is.

Tappen
De klarinet heeft vier tappen welke voorzien zijn van kurk. Dit kurk moet er voor zorgen dat de verschillende delen goed aansluiten zonder te lekken. De conditie (vochtigheid) van het kurk speelt daarbij een rol en invetten ervan voorkomt problemen. Afhankelijk van de conditie, onderhoud en intensiteit van het gebruik moet het kurk af en toe door een reparateur vervangen worden.

Polsters klarinetpolsters
Polsters worden gebruikt in de kleppen om de toongaten goed en gelijkmatig af te sluiten. Deze polsters worden gemaakt van vilt met een laagje vlies, leer of kunstof. Kunstof polsters hebben minder last van vocht of droogte.

Tonnetje
Het tonnetje is een verlenging van het mondstuk en hiermee kan de stemming worden beïnvloed. Door het in- of uitrekken van het tonnetje wordt stijgt of daalt de toonhoogte. Het effect is op de lage tonen kleiner dan op het middenregister.

klarinetrietbinderRietbinder
De rietbinder dient om het riet stevig op de baan van het mondstuk te binden, zonder het te verwringen. Tevens zorgt het ervoor dat er geen vocht naar binnen kan gaan.

Bezoekers van de klarinet bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2