Je bent hier: Home | muziekinstrumenten: Muziekgeschiedenis Laat romantiek
MMS_950x220

Laat romantlek

In de Laat-Romantische periode zijn twee stromingen duidelijk te onderscheiden nl. de Duitse richting, die als een voortzetting van de hoog-romantiek beschouwd kan worden en de Franse richting waar door het 'Impressionisme' nieuwe muzikale mogelijkheden worden ontsloten.

Belangrijke componisten uit de Laat-Romantiek zijn:

Gustav Mahler (1860-1911)
Oostenrijks componist en dirigent. Hij componeerde symfonieen (waarvan enkele met zangsolisten en koor) en liederen met piano- of orkestbegeleiding. Zijn genegenheid voor de Oostenrijkse volksmuziek is menigmaal in zijn werken te bespeuren. Zijn Achtste symfonie kreeg door de enorme vokale en instrumentale bezetting die dit werk vereist de bijnaam van 'Symfonie der Tausend'. Door zijn prachtige liederen is hij als liedcomponist minstens zo belangrijk als symfonicus, getuige zijn 'Lieder eines fahrendes Gesellen', 'Das Lied von der Erde 'en zijn ontroerende 'Kindertotenlieder'.

Max Reger (1873-1916)
Duits componist die vooral op het gebied van de variatiekunst een aantal meesterwerken schreef o.a. op thema's van Bach, Telemann, Haydn, Mozart en Beethoven.

Richard Strauss (1864-1949)
Hoogtepunten in het oeuvre van deze Duitse componist zijn o.a. de symfonische gedichten 'Till Eulenspiegel' en 'Don Juan'; voorts de opera's 'Salome', 'Elektra' en 'Der Rosenkavalier'. In de kunst van het instrumenteren toonde Strauss zich een meester.

Muziekgeschiedenis op één website

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2