Je bent hier: Toets Piano en vleugel luchtbevochtigers
MMS_950x220

Luchtbevochtigers

Het bereiken van een juiste en vooral stabiele relatieve luchtvochtigheid is een essentieel onderdeel van het onderhoud en daarmee voor de algemene conditie en duurzaamheid van een piano of vleugel.

haarhygrometerEen lage luchtvochtigheid is in Nederland het meest voorkomende probleem. Wanneer in de winter, vaak bij vrieskou, de luchtvochtigheid extreem daalt vraagt dit om een effectieve aanpak. De belangrijkste en simpelste maatregel die genomen kan worden is om het instrument een plek te geven daar waar het instrument het minst wordt blootgesteld aan extreme temperatuur- en luchtvochtigheidschommelingen. Een goede plek is niet in de buurt van radiatoren, kachels, vloerverwarming, deuren, tocht en zonlicht.

Luchtbevochtiging
Het bereiken van een juiste en vooral stabiele relatieve luchtvochtigheid is een essentieel onderdeel van het onderhoud en daarmee voor de algemene conditie en duurzaamheid van een piano of vleugel. luchtbevochtiger

Een lage luchtvochtigheid is in Nederland het meest voorkomende probleem. Wanneer in de winter, vaak bij vrieskou, de luchtvochtigheid extreem daalt vraagt dit om een effectieve aanpak. De belangrijkste en simpelste maatregel die genomen kan worden is om het instrument een plek te geven daar waar het instrument het minst wordt blootgesteld aan extreme temperatuur- en luchtvochtigheidschommelingen. Een goede plek is niet in de buurt van radiatoren, kachels, vloerverwarming, deuren, tocht en zonlicht.

Bij een lage luchtvochtigheid kan naast het ophangen van waterbakjes aan de verwarming, ook een hydroceelunit in het instrument geplaatst worden. Deze 1 meter lange buis vraagt om frequent gevuld te worden met water. Hierdoor ontstaat een kleine verbetering van de algemene luchtvochtigheid binnen in het instrument. Bij een droogte onder de 45% zijn bovenstaande maatregelen over het algemeen niet meer voldoende.

pianomechaniekGevolgen van te lage luchtvochtigheid bij piano's en vleugels
Het effect van een te lage luchtvochtigheid op termijn:

> onstabiele stemhouding
> onregelmatige en moeilijk te doceren speelaard
> loszittende stempennen
> los raken van lijmverbindingen (o.a. hamerkoppen)
> scheuren van o.a. de zangbodem
> vermindering in klankkwaliteit; scherpere klank door uitdrogen van de hamerkoppen
> bijgeluiden en resonanties
> snelle veroudering van het instrument
> hogere onderhoud- en reparatiekosten

Oplossingen
De beste methode is om de luchtvochtigheid te verhogen door middel van een luchtbevochtiger. Er zijn diverse systemen in luchtvochtigers. Informeer bij een specialist wat in uw situatie de beste oplossing is.
Bezoekers van piano en vleugel bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2