Je bent hier: Viool Viool en cello luchtvochtigheid
MMS_950x220

Luchtvochtigheid strijkinstrumenten

hygrometerKlimaat- en temperatuurveranderingen kunnen de spanning snel wijzigingen, met name voor de strijkstok. Droogte kan de haarlengte doen krimpen, waardoor de haarspanning verhoogd. Het haar kan zo aan één kant meer krimpen dan aan de andere kant. De strijkstok lijkt krom getrokken, maar bij vochtige lucht trekt deze weer recht.

Houteigenschappen houtopslag
Hout en haar trekt een noodzakelijk hoeveelheid vocht aan; vermindering of vermeerdering van vocht doet de maat veranderen. Deze maatverandering (krimpen en zwellen) is in alle richtingen niet even sterk. De hoeveelheid in hout/haar aanwezig vocht past zich aan de relatieve luchtvochtigheid van de omgeving. Deze aanpassing vindt pas plaats, als de luchtvochtigheid ongeveer 10% stijgt of daalt. Wanneer we de schommelingen van de relatieve luchtvochtigheid binnen ongeveer 10% kunnen houden, zal er geen maatverandering aan de houten onderdelen van het instrument en meubel optreden.

Luchteigenschappen
De ons omringende lucht bevat een zekere hoeveelheid waterdamp. Warmere lucht kan meer waterdamp bevatten dan koudere. Bij sterke afkoeling van een hoeveelheid lucht zal de waterdamp zich als condens of nevel scheiden.

Als de relatieve luchtvochtigheid in een kamer toeneemt zal vocht via de lucht naar hout en andere absorberende materialen overgaan. Bij een lage luchtvochtigheid haalt de lucht vocht uit hout, maar ook bijvoorbeeld uit planten en mensen. Bij grote schommelingen ontstaat dus een te grote werking (krimpen/zwellen) binnen het instrument.

Relatieve luchtvochtigheid verandert per uur, dag of week. Het is niet mogelijk om via een constante temperatuur een constante luchtvochtigheid te bewaren. Een goede luchtvochtigheid is er één die constant is, deze bevindt zich tussen de 50% en 70%.

hygrometerdigitaalMeting
Voor het meten van de relatieve luchtvochigheid is een hygrometer nodig. Veel gebruikte hygrometers zijn haarhygrometers, maar deze zijn niet echt nauwkeurig en moeten vaak geijkt worden. Voor een precieze meting is een digitale thermo-hygrometer de beste keus.

Bezoekers van viool en cello bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2