Je bent hier: Hout blaas Dwarsfluit en piccolo mechaniek dwarsfluit en piccolo
MMS_950x220

Mechaniek dwarsfluit en piccolo

Het mechanieken van een dwarsfluiten of piccolo's lijken allemaal het zelfde toch bestaan er allerlei verschillen. Deze verschillen hebben met name betrekking op de bespeelbaarheid van de fluit.

g_lijnG-lijn of uitgebouwd.
De G wordt met de linkerringvinger bespeelt en om deze klep makkelijker te bespelen kan de G niet 'in de lijn' van de andere kleppen staan. Dit noemt men dan 'uitgebouwd' of wel 'offset'. Staat de G wel in de lijn dan spreekt men over een 'G-lijn' of 'inline'. Dit heeft voornamelijk te maken met de bespeelbaarheid en heeft geen gevolgen voor de klank van de fluit.

E-mechaniek e_mechaniek
Om de hoge E (e3) makkelijk bereikbaar te maken kan een mechaniek voorzien zijn van een extra voorziening (armpje). Men spreekt dan over een e-mechaniek of 'split-E'.

b_voetB-voet
Met een B-voet wordt de fluit iets langer (en zwaarder) en kan er een halve toon lager worden gespeeld, namelijk de lage B. Door deze extra lengte wordt de klank van de fluit in zijn geheel iets voller en het derde octaaf zuiverder. Om de hoogste C ook zuiver te houden wordt er een extra heveltje (gizmo) geplaatst.

Cis-trillerklep cistrillerDe cis-trillerklep maakt het spelen van allerlei trillers en tremolo's makkelijker. Ook bevordert deze klep de zuiverheid van sommige tonen.

Extra Rollers
Om de vingertechniek te vergemakkelijken kunnen er extra rollers op het mechaniek worden genomen. Hierdoor zijn sommige tonen (bijv van cis naar dis) makkelijker te spelen.

Open of dichte kleppen
Een mechaniek kan voorzien van kleppen die 'open' of juist 'dicht' zijn. Dichte kleppen zijn makkelijker te bespelen, maar met open kleppen kunnen bijv. glissando's (glijden van tonen) makkelijker worden gedaan. Ook kunnen er zgn. kwarttonen mee gemaakt worden (voor moderne muziek).

Namen voor open kleppen zijn o.a.:
> geperforeerde kleppen
> Franse kleppen

Namen voor dichte kleppen zijn o.a.:
> plateaukleppen
> Duitse kleppen
> solid cups of closed hole keys
> coverered keys of closed ring keys

Bezoekers van de dwarsfluit en piccolo bezochten ook

andere onderwerpen over de dwarsfluit en piccolo: dwarsfluit kopen, piccolo kopen, accessoires, geschiedenis, mechaniek, onderhoud, tijdschriften, boeken, leren spelen.


MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2