Je bent hier: Home | muziekinstrumenten: Muziekgeschiedenis Moderne tijd
MMS_950x220

Moderne tijd (20ste eeuw)

De ontwikkeling van de muziek in de eerste helft van deze eeuw wordt gekenmerkt door:

> geleidelijke vervaging van de tonaliteit;

> polytonaliteit, d.i. het gelijktijdig optreden van meerdere toonsoorten, b.v. de bitonaliteit (het gelijktijdig optreden van twee toonsoorten) en de pluritonaliteit (het gelijktijdig optreden van meer dan twee toonsoorten).

> atonaliteit (dodecafonie): de grondtoon (tonica) is als tooncentrum vervallen; de twaalf tonen van de chromatische toonladder zijn gelijkwaardig en worden door de componist in een door hemzelf te bepalen volgorde geplaatst (twaalftonenreeks). Deze twaalftonenreeks is de basis voor zijn compositie.

> scherpe en harde samenklanken, voortvloeiend uit de polytonaliteit en de atonaliteit, geaccentueerd door de bijzondere instrumentatie; e maatwisseling en ook het tegelijkertijd optreden van verschillende maatsoorten in de verschillende stemmen, de z.g. polymetriek.

Muziekgeschiedenis op één website

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2