Je bent hier: Toets Klavecimbel en pianoforte pianoforte modellen
MMS_950x220

Pianoforte modellen

De modellen in pianofortes zijn voornamelijk in te delen naar het soort mechaniek:

pianofortestein1Duits mechaniek
Dit is een prell-mechaniek dat verbetert is door de Duitser Silbermann.

Engels mechaniek
Engelse fabrikanten gebruikte voornamelijk het stoss-mechaniek waarbij de demping minder sterk was afgesteld dan bij andere fabrikanten (doorklinken). In Engelse vleugels werd het zgn. English Grand Action gebruikt (gebaseerd op Cristorfori's principes)

Prell mechaniek
Pianoforte waarbij de hamer scharnierend zit op de toets zelf, en haakt achter de prell-lijst waarbij hij bij het neerdrukken van de toets omhoog geworpen wordt.

Stoss mechaniek prellmechaniek
Mechaniek waarbij de hamer, scharnierend in een vaste lijst, door een opstoter of onderhamer in beweging wordt gebracht. Het stoss-mechaniek werd aanvankelijk gebouwd als vereenvoudiging van het reeds perfecte repetitie-mechaniek volgens Cristofori. Het heeft een grotere diepgang, zwaardere aanslag en langzame repetitie. De dynamische mogelijkheden zijn echter zeer goed. Doordat dit mechniek om meer inbouwruimte vraagt zijn de instrumenten veelal zwaar en massief.

weensmechaniek1bWeens mechaniek
Pianoforte met verbeterd Prell-mechaniek ontwikkeld door Stein en is een volmaakt repetitiemechaniek. Kenmerkend zijn de kleine diepgang, de lichte aanslag en de snelle repetitie. Het mechaniek is compact en maakt het mogelijk om sierlijke instrumenten te bouwen.

Bezoekers van de pianoforte en klavecimbel bezochten ook

andere onderwerpen over het klavecimbel: modellen, stromingen

andere onderwerpen over de pianoforte: modellen, stromingen


MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2