Je bent hier: Toets Piano en vleugel pianostemmen
MMS_950x220

Pianostemmen


pianostemmen1

stemvorkhaarhygrometer
Het ontstemmen van een piano of vleugel is een natuurlijk proces. Door de enorme trekkracht van de besnaring (ca. 18.000 kg) en de werking van de zangbodem door luchtvochtigheidsverschillen (krimpen en uitzetten) verandert de spanning per snaar. Omdat dit bij iedere snaar net een beetje anders is, ontstaan er tussen snaren onderling een onreinheid.

De stemmer zorgt dat de snaren op elkaar worden afgestemd, waardoor deze onreinheid wordt weggenomen en het instrument op toon blijft. Het proces van ontstemmen hangt o.a. af van de kwaliteit het instrument, de conditie en een juiste luchtvochtigheid en temperatuur.

Voordelen van een gestemde piano:

- op toonhouden van het instrument
- optimale klankkleur
- zangerigere toon
- meer dynamische mogelijkheden
- meer speelplezier
- betere stemstabiliteit

Voor het stemmen van een piano wordt gemiddeld 2 à 3 keer per jaar genomen afhankelijk van de diverse factoren.

Luchtvochtigheid

Een piano of vleugel bestaat voornamelijk uit hout vanwege de goedverwerkbare en vooral akoestische eigenschappen. Fabrikanten vankwaliteitsinstrumenten hebben de verschillende houtsoorten op eenjuiste wijze naar een bepaalde luchtvochtigheid gebracht en verwerkt.Naast alle houtonderdelen (meer dan 10.000) worden er ook vele anderematerialen gebruikt zoals vilt en leer. Door schommelingen inluchtvochtigheid verandert de omvang van de onderdelen en wrijfpuntendoor het zwellen en krimpen. De stabiliteit van de stemming enregulatie (totale afregeling) worden hierdoor sterk beïnvloed.

Een goede luchtvochtigheid is er één die constant is en die zich tussen de 50% - 70% bevindt.

> meer informatie

Bezoekers van piano en vleugel bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2