Je bent hier: Hout blaas Saxofoon rieten saxofoon
MMS_950x220

Rieten saxofoon

Een rietje wordt vervaardigd van holle rietstengels en in het riet zitten allerlei holle buisjes. Door het speekel wordt een rietje in de loop van de tijd soepeler. Een riet is een natuurprodukt en de rietsterktes van deze rieten kunnen dan ook variëren. Er zijn ook kunstof rieten verkrijgbaar. De sterkte hiervan is zeer consistent, aangezien deze rieten uit kunststof worden vervaardigd volgens een computergestuurd proces, waarbij met zeer nauwe toleranties wordt gewerkt.

rietjeTip
Met de tip wordt de voorkant van het rietje bedoeld.

Dikte
Niet zo zeer de dikte, maar juist de stugheid van het riet wordt aangeduid met nummers (1 t/m 5) of met benamingen (soft, medium of hard)

Zwaar
Een zwaar (stug) rietje geeft een donkere en dikkere klank en geeft meer volume. De toonhoogte is moeilijker te studeren en ook zacht spelen is moeilijker.

Licht
Een licht rietje is 'spreekt' makkelijker aan en geeft ook een lichte en heldere klank. Ook het zachter spelen gaat makkelijker. De toonhoogte is wel moeilijker te controleren.

Onderhoud
Bij het opzetten van het rietje moet deze eerst even natgemaakt worden met speeksel. Bij lang spelen zijn de holle buisjes 'doorweekt' en worden ze slapper en daardoor moeilijker te bespelen. Het wisselen van rietjes zorgt ervoor dat een rietje langer meegaat. Ook is de levensduur positief te beïnvloeden door het rietje na het spelen af te spoelen met water en deze daarna droog op te bergen.

Bijwerken
Een rietje dat niet glad genoeg is kan worden bijgewerkt met zeer fijn schuurpapier. Rietjes die een trillerige toon hebben kunnen worden bijgewerkt met een rietknipper. Voor een goed eindresultaat vragen deze bewerkingsmethoden wel om enige ervaring en kennis.

Schouder
Een rietje kan een 'French File' hebben aan het einde van de schouder. Deze is te herkennen aan een extra recht randje. Hierdoor klinkt het rietje iets opener.

Hart
Het hart van het rietje is het midden en de kwaliteit van het rietje is hieraan af te lezen. Heeft een rietje een mooie V-vorm, dan is de kwaliteit goed.

Merken
Merken van rietjes zijn o.a.:

< Brancher
< Hemke
< Marca
< La Voz
< Rico
< Selmer
< Vandoren

Bezoekers van de saxofoon bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2