Je bent hier: Hout blaas Saxofoon saxofoon mondstuk
MMS_950x220

Saxofoon mondstuk

Een mondstuk is een belangrijk onderdeel van de saxofoon.

mondstukDop
Om het mondstuk te beschermen wordt er na het spelen een dop geplaatst. De maat van de dop is afhankelijk van de maat van het mondstuk

Tipopening
Dit is de afstand tussen de tip van het riet en de tip van het mondstuk. De tipopening wordt aangegeven in 100ste milimeters aangegeven.

Een mondstuk met een kleine tipopening geefte meer weerstand en zorgt voor een donkere klank. Bij een kleine tipopening wordt een harder rietje gebruikt. Een mondstuk met een grotere tipopening blaast o.a. makkelijker, geeft een fellere klank en meer volume (o.a. meer geschikt voor jazz / pop).

Baanlengte
De afstand waar het riet vrij loopt langs het mondstuk is de baanlengte. Deze wordt aangegeven in mm bijv. 22 mm.

Baffle
Zo noemt men het plafond van de kamer. Met een lagere baffles wordt een fellere en heldere klank verkregen, terwijl een hoge baffle een donkere klank geeft.

rietbinderRietbinder
Een rietbinder zorgt ervoor dat het rietje op zijn plaats blijft. Ook in rietbinders bestaan er vele variaties, de keuze is teneerste afhankelijk van het mondstuk. Daarnaast kunnen rietbinders ook invloed hebben op de klank.

Hals
De hals is het begin deel van het mondstuk. De meeste mondstukken zijn gemaakt van eboniet (soort hard rubber). Andere materialen (in volgorde van gebruik) zijn: metaal, plastic of hout. Belangrijkere invloed op de klank heeft de tipopening, de baffle of de kamer.

Tafel saxofoonmondstukken
Met de tafel wordt het vlakke gedeelte bedoelt waarop het rietje ligt, sommige tefels lopen iets holler zodat het rietje nog iets vrijer kan trillen.

Kamer
Binnen een mondstuk bevind zich een kamer. Ook in de grootte van de kamer zijn er verschillen. Deze heeft invloed op de klank, zo brengt een grote kamer een rondere klank, en een kleine kamer een scherpere klank voort.

mondstuksaxKurk
Het kurk geeft een goede en dichte aansluiting op de saxofoon. Om de conditie van het kruk optimaal te houden is er speciale kurkvet.

Bezoekers van de saxofoon bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2