Je bent hier: Hout blaas Saxofoon saxofoon onderhoud
MMS_950x220

Saxofoon onderhoud

Een goed onderhouden instrument geeft meer speelplezier en inspiratie en vraagt om een aantal simpele aandachtspunten. Diverse factoren beïnvloeden de conditie van een saxofoon en de bespeler kan hier zelf invloed op uit oefenen.

afregelingAfregeling
De ingenieuse applicatuur vraagt om een juiste werking en daarmee om een preciese afregeling. De afregeling heeft direct invloed op de toon- en speelkwaliteiten en een goede vakman is hiervoor noodzakelijk. Afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik is een onderhoudsbeurt gemiddeld 1 keer per jaar noodzakelijk. .

Intonatie
Een reparateur kan een saxofoon ook intoneren. Hierdoor wordt de zuiverheid van het instrument geoptimaliseerd. Natuurlijk kan de saxofonist zelf ook de zuiverheid bepalen door middel van zijn embouchure.

Kurkkurkvet1
Voor het onderhoud van het kurk is er speciale kurkvet. Hierdoor is het opzetten makkelijker en zorgt dat het kurk langer mee gaat.

Mondstuk
Om het mondstuk schoon te houden en kalkaanslag te verwijderen is het goed om het mondstuk in water met schoonmaakazijn te leggen. Voor het goed regelmatig ontsmetten van het mondstuk kan alcohol (70%) gebruikt worden.

> meer informatie over saxofoon mondstukken

poetssetPoetsen
Voor het poetsen van de saxofoon wordt het sterk afgeraden om middeltjes zoals koperpoets te gebruiken. Deze middeltjes kunnen de assen en kleppen stroever doen lopen. Een zachte schone doek is voldoende. Voor zilveren saxofoons kan een zilverpoetsdoek gebruikt worden.

Reparatie
Voor kleine reparaties zoals het vervangen van posters etc. bestaan er speciale reparatiesets. Laat bij ernstigere problemen een saxofoon repareren door een goede reparateur zodat het vakkundig gebeurd en teleurstellingen voorkomen worden. Laat bij klachten of problemen de saxofoon direct nakijken, dit voorkomt een snelle slijtage.

Polsters
saxpolsters
Na het spelen is het belangrijk om de polsters te drogen bijv. door middel van een zakdoek. Wanneer de kleppen niet goed meer sluiten (lekken) dan is het noodzakelijk de polsters te vervangen.

Rietjes
Na het spelen moet het rietje niet te nat of te droog worden opgeborgen. Wanneer de sax niet elke dag gebruikt wordt is het beter om het rietje van het mondstuk af te halen en op te bergen in een speciale riethouder.

> meer informatie over saxofoon rietjes

saxstemblokStemmen
Om een zuivere stemming te krijgen is het noodzakelijk dat de saxofoon eerst warm geblazen is. Door het mondstuk verder of minder ver over de hals te schuiven kan de saxofoon gestemd worden. Net als alle andere instrumenten wordt voor het stemmen de A-440 herz gebruikt.

Vervoeren
Om het instrument te beschermen tegen beschadigingen en weersinvloeden is een goede hoes of koffer een vereiste. Deze zijn leverbaar in diverse soorten, maten en kleuren.

Bezoekers van de saxofoon bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2