Je bent hier: Gitaar Akoestische en elektrische gitaar snaren gitaar - akoestisch
MMS_950x220

Snaren gitaar - akoestisch

Snaren bepalen voor een belangrijk deel de klank van een gitaar. Voor een akoestische gitaar onderscheiden we nylonsnaren en staalsnaren.

Nylonsnaren snaren2
Een klassieke gitaar heeft 3 gladde en 3 omwonden snaren. De 3 gladde snaren zijn de melodiesnaren en zijn gemaakt van nylon. De 3 omwonden snaren klinken lager door de omwikkeling van de snaar met een metaaldraad.

Spanning snaren3
Er bestaan verschillende soorten spanningen in nylon snaren zoals:

> light tension
> normal tension
> high tension

Een hogere spanning zorgt voor een heldere de klank, maakt speelt ook zwaarder.

snaren5Omwonden snaren
De omwonding van deze snaren bestaat uit verschillende materialen en daarmee kwaliteiten:

> koperdraad
> brons
> zilver

Door gebruik en invloed van transpiratie, ongelijkmatige slijtage en afplatting bij de toets kan onzuiverheid van een snaar ontstaan, vervangen is dan de enige oplossing. Omwonden snaren gaan minder lang mee dan de nylonsnaren.

Merken snaren7
Enkele bekende merken van nylonsnaren zijn:

> Aranjuez
> Augustine
> D'Addario
> La Bella
> Boston
> GHS
> Hannabach
> Savarez

snaren9Staalsnaren
Een steelstring gitaar heeft 3 gladde en 3 omwonden snaren. De 3 gladde snaren zijn de melodiesnaren, de 3 omwonden snaren klinken lager door de omwikkeling van de snaar met een metaaldraad.

Spanning snaren10
De snaardiktes van staalsnaren worden aangeduid met inches. Een setje staalsnaren 010, geeft aan dat de dunste snaar 0,010 inch dik is. Hoe dikker de snaar, des te hoger de spanning. Hierdoor krijgt de gitaar een heldere klank, maar speelt ook iets moeilijker. Enkele namen voor setjes snaren zijn:

> extra light (010)
> light (012)
> medium (013)
< heavy (014)

Door gebruik en invloed van transpiratie, ongelijkmatige slijtage en afplatting bij de toets kan onzuiverheid van een snaar ontstaan, vervangen is dan de enige oplossing. Staalsnaren gaan minder lang mee dan nylon snaren.

Merken
Enkele bekende merken van staalsnaren zijn:

> Boston
> D'Addario
> Dean Markley
> DR
> Gibson
> GHS
> SIT


Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2