Je bent hier: Toets
MMS_950x220

Toetsinstrumenten

Toetsinstrumenten zijn alle instrumenten die door middel van het indrukken van een toets geluid maken. Het grote verschil ten opzichte van veel andere instrumenten is dat iedereen een klank kan maken. Bovendien zie je vaak niet hoe de klank tot stand komt. Bij een viool is het maken van een klank veel ingewikkelder. Hetzelfde geldt natuurlijk bij blaasinstrumenten of tokkelinstrumenten zoals de gitaar. Eigenlijk is dit geen aparte groep, maar al deze instrumenten hebben één gezamelijk kenmerk: het toetsenbord.

Bij veel toetsinstrumenten is het 'toetsbord' eigenlijk de enige vergelijking. De manier waarop de klank tot stand komt kan wel heel anders zijn, bijvoorbeeld:

  • Bij de pianoforte en de piano of vleugel worden de snaren in trilling gebracht door een mechaniek dat uit meer dan 1.200 onderdelen bestaat. Je zou het ook een 'snaarinstrument' kunnen noemen.
  • Bij het klavecimbel komt een snaar in trilling door een pen die aan de snaar tokkelt. Ook dit instrument zou je een 'snaarinstrument' kunnen noemen.
  • Bij een pijporgel en accordeon wordt lucht in een buis in trilling gebracht. Daardoor is het ook een 'blaasinstrument'.
  • Bij een synthesizer en keyboard wordt de klank op een elektronische manier opgewekt.  Hiermee behoort het tot de elektronische instrumenten'.
  • Bij de celesta worden metalen staven dmv hamertjes aangeslagen. Daarmee is het ook een 'slaginstrumenten'.

Meer informtie over toetsinstrumenten op de Muziekindex.nl:

- piano's en vleugels
- digitale piano
- keyboards
- synthesizers
- orgel, pijporgel of kerkorgel
- klavecimbel
- pianoforte


MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2