Je bent hier: Viool Viool en cello vioolaccessoires
MMS_950x220
strijkstokdeel1
hars1

Vioolaccessoires

Voor de viool en cello zijn er diverse accessoires en onderhoudsmiddelen. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste.

Hars

Een goed geharste stok met de juiste kleefkracht zorgt voor een goede stokdruk en het verkrijgen van een goede toon. Hars wordt gewonnen uit dennen en bestaan in vele kwaliteiten. De belangrijkste hoofdingrediënten zijn; hars, paraffine, bijenwas en minerale oliën. Door het vermengen van andere grondstoffen of andere verhoudingen ontstaan er verschillende harssoorten die allemaal een ander doel hebben. De dikte van de snaar en de aard van de omspinning stellen verschillende eisen aan de te gebruiken hars. De keuze voor een bepaalde hardheid van de hars is ook een persoonlijke voorkeur. Hars is er in een gele (licht of donker) en groenachtige kleur verkrijgbaar.

> meer informatie

kinhouder viool Kinhouder

De kinhouder dient om een betere grip op het instrument te krijgen en om het bovenblad van de druk van de kin te ontlasten. De klemhouder wordt met schroeven vastgezet en dit moet zorgvuldig gebeuren om de viool niet te beschadigen. De keuze van schoudersteun of kussentje is persoonlijk en hangt af van de beste speeltechnische en toonresultaten.

hygrometer Luchtvochtigheid

Klimaat- en temperatuurveranderingen kunnen de spanning snel wijzigingen, met name voor de strijkstok. Droogte kan de haarlengte doen krimpen, waardoor de haarspanning verhoogd. Het haar kan zo aan één kant meer krimpen dan aan de andere kant. De strijkstok lijkt krom getrokken, maar bij vochtige lucht trekt deze weer recht. Om de verschillen in luchtvochtigheid te controleren kan een hygrometer gebruikt worden. Wanneer de vochtigheid onder de 40% komt is het gebruik van een luchtbevochtiger aan te raden.

> meer informatie

metronoom Metronoom

Een metronoom kan een handig apparaat zijn bij het studeren of het vaststellen van het tempo. De afgebeelde metronoom is tevens een stemapparaat.

polish1b Polish

Voor het schoonhouden en onderhouden van een strijkinstrument zijn er diverse poetsmiddelen. Informeer bij een specialist welke middelen het beste zijn, en op welke manier het gebruikt moet worden.

vioolschoudersteun Schoudersteun

Het gebruik van een schoudersteun verhoogt ook het speelplezier. Ook hierin zijn vele maten en materialen verkrijgbaar en is net als de kinhouder een kwestie van proberen.

vioolsnaren

vioolsnaren2

vioolsnaren3
Snaren

Snaren zijn van essentieel belang want zonder snaren geen klank. Voor de zuiverheid van de snaar is het van belang dat de snaar overal even dik. Ook de verhouding tussen de snarendruk onderling is belangrijk. We onderscheiden:

Darmsnaren (al dan niet omwonden)
Deze hebben een rondere klank maar heeft meer kans op ontstemming en is gevoeliger luchtvochtigheid, spreekt moeilijker aan. Darmsnaren kunnen zonder omspinning zijn of met omspinning. Deze omspinning kan plat of rond zijn en van koper-, zilver-, of aluminiumdraad.

Staalsnaren
Staalsnaren hebben een grotere houdbaarheid, betere weerstand, ongevoeliger voor luchtvochtigheid, grotere klanksterkte, goedkoper en langer houdbaar. Staalsnaren zijn wel moeilijker te stemmen en vereisen een speciaal staartstuk voor fijnstemmen en zijn minder makkelijk aan te spreken bij pianissimo.

Kunstofsnaren
Dit zijn meest gebruikte snaren omdat de klank lijkt op die van darmsnaren maar ze zijn goedkoper en betrouwbaarder. De klank is wat warmer of ronder dan staalsnaren maar ze gaan wel iets minder lang mee.

> meer informatie

sourdine rubber

sourdine metal
Sourdine

Een sourdine is een demper waarmee de klank van de viool zachter gemaakt kan worden. Dit kan handig zijn bij het studeren maar wordt soms ook door de componist in de muziek verlangd. Ook in sourdines (of sordino) bestaan vele variaties zoals; schuifsourdine, losse sourdine, draadsourdine, hotelsourdine en de wolftoon.

vioolstemapparaat Stemapparaat

Met een stemvork kun je door middel van de A-440 herz ook de snaren op het gehoor stemmen. Het stemapparaat geeft echter met een wijzer per toon de juiste hoogte aan.

kofferopen1 Strijkstokkoffer

Voor strijkstokken bestaan er ook diverse koffers. Vooral handig als de bespeler meerdere exemplaren mee wil nemen.

elektirsche viool Versterking

Wanneer het akoestische volume van een viool niet voldoende is kan deze worden uitversterkt. Hiervoor zijn er speciale elementen met een microfoon op de markt die op de viool geplaatst kunnen worden en uitstekend versterken. Een andere optie is om een electrische viool te gebruiken.

vioolkoffer Vioolkoffer

Ter bescherming tegen weersinvloeden en beschadigingen is een goede vioolkoffer een goede aanschaf. Er zijn hier in vele modellen (ook hoezen) en vele uitvoeringen


Bezoekers van viool en cello bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2