Je bent hier: Viool Viool en cello vioolbouw
MMS_950x220
screenshot_filmpjeVioolbouw

Om een viool te maken wordt eerst een stuk esdoornhout uitgezaagd en in tweeën gespleten. Zo wordt de nerf in spiegelbeeld zichtbaar. Met lijm uit dierenhuiden worden de twee stukken aan elkaar gezet. Vioolbouwers werken alleen met lijn, nooit met schroeven of spijkers. Deze stukken hout worden de achterkant van de viool. Na vier uur is de lijm droog en mag de lijmtang eraf. Met een klein schaafje wordt het hout glad gemaakt. Dan wordt de vorm van de viool afgetekend en uitgezaagd.

Het achterblad wordt met een nog kleiner schaafje naar twee kanten afgeschuind. Rond de rand wordt een gootje gesneden. Dat gootje wordt ingesmeerd met lijm. Ter versteviging wordt er een 'inleg' in gemaakt. Dat is een hardhouten strip van esdoorn. Tenslotte krijgt de binnenkant de goede vorm en dikte. Nu worden de zijkanten van de viool gemaakt. Repen esdoorn of plataan worden in de week gelegd. Met een verwarmd buigijzer worden ze in de juiste vorm gebogen. De strips worden nu rond een vorm geplakt.

Boven- en onderaan en in de hoeken worden ze met houtblokjes aan elkaar vastgezet. Het hele zaakje wordt in lijmtangen gezet en de lijm mag vier uur drogen. Daarna worden er dunne repen hout langs de zijranden gelijmd. Zo krijgen die randen meer oppervlak en kun je de zijkanten makkelijker op het achterblad lijmen. Het voorblad van de viool wordt gemaakt van een massief stuk fijnspar. Tegen de onderkant wordt een steun van fijnspar gelijmd. Dat is de basbalk. Het geluid komt naar buiten door de zogenaamde f-gaten. De hals van de viool wordt uit esdoorn uitgezaagd en in model gebeiteld.

Daarna wordt de hals aan de klankkast gelijmd. De toets wordt weer t van een ander soort hout gemaakt: ebbenhout. Dat is een harde houtsoort die bestand is tegen eeuwenlange aanraking door violistenvingers. Met een gatenboor worden de gaten gemaakt voor de houten stemsleutels, waar de snaren omheen worden gewonden. De viool krijgt vier of vijf lagen vernis, afhankelijk van de kleur. Daarna wordt hij in een paar dagen gepolitoerd met olie, net zolang tot het hout glanst en zijdezacht is. Daarna wordt de stapel geplaatst, een staafje van vurenhout dat geluid geleidt en de klankkast beschermt tegen druk. Hij moet op precies de goede plek zitten, tussen de voor- en achterkant. De stapel wordt niet gelijmd, maar vastgeklemd.

De kam wordt ook niet vastgelijmd. Hij wordt op zijn plaats gehouden door de druk van de vier snaren, die door het ebbenhouten staartstuk lopen en om de stemsleutels zijn gewonden. De kam heeft kleine gleufjes waar de snaren in liggen. De viool is nu klaar. De strijkstok wordt gemaakt van paardenhaar en een bijzonder sterke Braziliaanse houtsoort, pernambuco. De haren van de strijkstok worden aan één kant omwonden met sterk garen en dan met was verzegeld. Zo gaan ze niet rafelen. Deze kant gaat in de slof, het houten doosje aan de onderkant van de strijkstok. De slof krijgt een parelmoeren dekseltje.

Daarna wordt er een ring van zilver, nikkel of goud omheen geschoven zodat de haren niet in de knoop raken. Deze schroef moet de haren op spanning houden. De haren worden uitgekamd en dan in de punt van de strijkstok vastgezet. De schroef wordt aangedraaid tot de haren gespannen zijn. Tenslotte wordt er dennenhars op gestreken die moet zorgen dat de strijkstok niet van de snaren glijdt. En nu maar wachten op een goede violist!

Bezoekers van viool en cello bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2