Je bent hier: Viool Viool en cello viool onderhoud
MMS_950x220

Vioolonderhoud

Een goed onderhouden instrument geeft meer speelplezier en inspiratie en vraagt om een aantal simpele aandachtspunten.

ckoffer2Vervoeren
Om het instrument te beschermen tegen beschadigingen en weersinvloeden is een goede kist of foudraal een vereiste.

Reparatie
Laat een viool repareren door een vioolbouwer zodat het vakkundig gebeurd en teleurstellingen voorkomen worden. Een slecht opgezette kam geeft veel ergernis en kan het speelplezier verminderen.

Snaren snaren1
Door gebruik en invloed van transpiratie, ongelijkmatige slijtage en afplatting bij de toets kan onzuiverheid van een snaar ontstaan, vervangen is dan de enige oplossing.

Bij de keuze van snaren is het belangrijk om rekening te houden met de snaardikte en samenstelling van de snarenset zodat de snarendruk op de kam gelijkmatig is. De keuze van snaren is belangrijk voor de o.a. de zuiverheid van de klank. Goedkope snaren worden vervaardigd van goedkoper materiaal en zijn minder zuiver van klank. Ook de selectie op onzuiverheid is door de fabriek minder nauwkeurig, waardoor de kans op een onzuivere snaar nog groter is.

> lees meer over snaren

cellostok_sStrijkstok
De strijkstok is zeer kwetsbaar en vraagt om een extra zorgvuldige verzorging. Belangrijke tips voor het behoud van de kwaliteit van de strijkstok zijn:

> Laat de stok door een vakman beharen, dit vraagt om veel kennis, vakmanschap en precisie
> Sla overtollige hars niet van het haar van de stok door deze in de lucht te zwiepen
> Raak de haren niet met de vingers aan en er mag ook geen vettigheid opkomen
> Verwijder de hars van het hout (special schoonmaakmiddel verkrijgbaar bij de bouwer)
> Verwijder de hars van de snaren (dmv eau de cologne, niet op het bovenblad morsen!)
> Verminder de haarspanning na het spelen (afdraaien van de stok)
> Draai de stok niet zover op dat hij bijna recht komt te staan
> Bewaar de stok in de kist als hij niet gebruikt wordt
> Bescherm de stok tegen atmosferische invloeden

> lees meer over strijkstokken

Hars hars1
Een goed geharste stok met de juiste kleefkracht zorgt voor een goede stokdruk en het verkrijgen van een goede toon. Hars wordt gewonnen uit dennen en bestaan in vele kwaliteiten. De belangrijkste hoofdingrediënten zijn; hars, paraffine, bijenwas en minerale oliën. Door het vermengen van andere grondstoffen of andere verhoudingen ontstaan er verschillende harssoorten die allemaal een ander doel hebben. De dikte van de snaar en de aard van de omspinning stellen verschillende eisen aan de te gebruiken hars. De keuze voor een bepaalde hardheid van de hars is ook een persoonlijke voorkeur. Hars is er in een gele (licht of donker) en groenachtige kleur verkrijgbaar.

> lees meer over hars

hygrometerLuchtvochtigheid
Klimaat- en temperatuurveranderingen kunnen de spanning snel wijzigingen, met name voor de strijkstok. Droogte kan de haarlengte doen krimpen, waardoor de haarspanning verhoogd. Het haar kan zo aan één kant meer krimpen dan aan de andere kant. De strijkstok lijkt krom getrokken, maar bij vochtige lucht trekt deze weer recht.

> lees meer over luchtvochtigheid

Verder onderhoud polish1b
> Schoonmaken van de snaren en bovenblad om het hars en transpiratie weg te halen.
> Behouden van de lak via speciale middeltjes
> Verwijderen van stof uit de binnenkant


Bezoekers van viool en cello bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2