Je bent hier: Gitaar Akoestische en elektrische gitaar Western gitaar
MMS_950x220

Western gitaar

Een Western gitaar is een staalsnarige gitaar. Deze wordt ook wel aangeduid als folkgitaar of als steelstring guitar. Staalsnarige gitaren komen uit Amerika en hebben in plaats van 6 nylonsnaren, 6 staalsnaren. Hierdoor is de klank sterker en helderder dan van een klassieke gitaar. Vanwege de grotere trekkracht van de staalsnaren is de hals voorzien van een halspen. Een ander typische kenmerk is de slagplaat (pick guard). Op een folkgitaar wordt er vaker met accorden (begeleiden) en dus met een plectrum gespeeld. De slagplaat beschermt het bovenblad tegen krassen.

Er zijn in de Western of Folkgitaar verschillende variaties:

venetiaans1Venetiaanse- (links) en Florentijnse (rechts) positieholte florentijns1
Om hoge posities makkelijk te kunnen spelen worden er gitaren met 'positieholtes' (cutaway) gemaakt. Veel fabrikanten bieden een bepaald type gitaar ook aan in een model met zo'n positieholte.

Flattop en Archetop
De meeste folkgitaren hebben een vlak bovenblad, deze worden dan flattops genoemd. Een folkgitaar met een gewelfd bovenblad komen minder vaak voor en worden archtops genoemd. Deze archetops hebben dezelfde f-gaten als een viool.

Dreadnought en Jumbo
Deze variatie van een steelstring gitaar heeft betrekking op de grootte van de klankkast. Hierdoor hebben deze instrumenten ook een vollere klank en meer volume. Dreadnough is vrij recht, terwijl een Jumbo-type een scherpe taille heeft.

dobro2Resonator (Dobro)
Resonator gitaren of Dobro's zijn gemaakt in de tijd dat er nog geen versterking mogelijk was. Door de toepassing van een metalen klankkast wordt het geluid versterkt. Hierdoor hebben de instrumenten ook een eigen typische klank gekregen die vooral bij blues wordt gebruikt.

Elektro-akoestisch archetop1
De elektro-akoestische gitaar is een normale steelstring gitaar, maar voorzien van een piëzo-element. Dit element vangt de trillingen binnenin de klankkast op en zet deze om naar een elektronisch signaal. Via een snoer wordt de klank via een versterker versterkt. Zo'n piëzo-element kan ook speciaal ingebouwd worden. De versterker voor deze instrumenten is een andere dan die voor een elektrische gitaar.

Roundback
Dit zijn elektro-akoestische gitaren met nylon- of staalsnaren en hebben een bolle klankkast. Deze klankkast wordt van allerlei kunstof materialen gemaakt.
Bezoekers van de gitaar bezochten ook

MMS_950x100

Let's make music!

Let's make music!Let's make music! is internetuitgever en initiatiefnemer van deze muziekportal. Let's make music! is een pro-actief en onafhankelijk projectbureau dat muziekbeoefening op eigen initiatief, met eigen middelen en projecten stimuleert.

website | www.muziekpromotie.nl

LMM_logo

Muziek maakt slim!

Muziek maakt slim!Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Meer info op onze projectwebsite.

website | www.muziekmaaktslim.nl

MMS_logo

Samen muziek maken!

smmWat doet muziek met kinderen en hoe kun je als ouders of opvoeders van kinderen muziekbeoefening op een eenvoudige manier integreren in de opvoeding? Op deze website geven we een aantal eenvoudige tips!

website | www.samenmuziekmaken.nl

SMM_logo_V2